Logga in

Övertar jag garantiansvaret om jag tar över ett påbörjat jobb?

Publicerad
23 apr 2019, 06:00

Om det visar sig vara ett fel orsakat av den tidigare entreprenören – är det då plötsligt mitt ansvar? undrar entreprenören. Juristen ger svar.

Fråga:

Hej, jag har fått en förfrågan om att gå in i ett projekt och slutföra ett jobb som en annan entreprenör har påbörjat. Det är en utförande-entreprenad på AB 04. Jag har dock hört rykten om att jag i så fall tar över garantiansvaret för det som den tidigare entrepre­nören har utfört. Stämmer det?

”Har vi rätt till betalt för hela fakturan?”

Svar:

Hej och tack för din fråga. Nej, det finns inte någon regel i AB 04 som säger att du automatiskt övertar garantiansvaret för det som den tidigare entreprenören har utfört i projektet.

Utgångspunkten är i stället att du endast ansvarar för det du utför. Om ett fel framträder i entreprenaden under din garantitid antas du dock vara ansvarig för felet. Om du har uppfattningen att du inte ansvarar för felet åligger det dig att visa att du har utfört entreprenaden kontraktsenligt eller göra det sannolikt att felet beror på något du inte ansvarar för, till exempel det som den tidigare entreprenören har utfört. Här kan det bli fråga om en viss gränsdragningsproblematik om det är svårt att avgöra vad som är fel eller vad felet beror på. Om du väljer att ta jobbet är det därför bra om du, innan du påbörjar ditt arbete, dokumenterar det som den tidigare entreprenören har gjort. Exempelvis genom besiktning, fotografier eller video.

Vilket ansvar har vi för att projekteringen är rätt?

Beställaren tänker inte alltid på att du endast ansvarar för det du utför. Om du bestämmer dig för att ta jobbet kan det också vara bra att klargöra för beställa­ren att du inte övertar något garanti­ansvar för det som den tidigare entreprenören har utfört. Gör det gärna skriftligen.

Medlemmar hos Installatörsföretagen har tillgång till entreprenadjuridisk rådgivning, se mer info på www.installatorsforetagen.se.