Logga in

Sprinklerkoncernen breddar verksamheten

Publicerad
27 jun 2018, 08:20

Med en ny delägare ska kompetensen utökas till VS, ventilation och el.

Det åländska investeringsbolaget Evolver är ny delägare i Örebrobaserade Maxcon och Maxcon Teknikkonsulter. 

– Vi har fått en stark delägare med stor erfarenhet av installationsbranschen, kommenterar Maxcon-koncernens vd Kenneth Askeblad.

Evolver är i dag delägare i Stockholmsföretaget Creovent, åländska HP Kyla & Värme och finska sprinklerbolaget Firecon.Till de tidigare portföljbolagen hör Björnbergsgruppen, JG Ventilation och Mälar Sprinkler. Det sistnämnda bolaget ingår sedan drygt ett år i Sandbäckens.

Läs mer: Sandbäckens köper sprinklerföretag i norr

Med Evolver som delägare kommer Maxcon-koncernens verksamhet att breddas, förklarar Kenneth Askeblad. 

– I dag jobbar vi bara med sprinkler i Maxcon Teknikkonsulter. Tanken är att vi nu utökar verksamheten med ingenjörer inom både VS, ventilation och el. Det är ett sätt att stärka vår kompetens och att växa.

Att även bredda entreprenadverksamheten till fler teknikområden är inte aktuellt för tillfället. 

– Där handlar det i dagsläget om att vi ska bli mer kompletta inom brandskydd, exempelvis inom gassläck- och vattendimsystem, säger Kenneth Askeblad.

Förutom att fortsätta växa organiskt kan det bli aktuellt med kompletterande förvärv och andra initiativ som möjliggör en långsiktig lönsam tillväxt, uppger Evolver i ett pressmeddelande.

Läs mer: Instalco startar nytt verksamhetsområde

Geografiskt sett är det fortsatt Mälardalen som gäller för koncernen. 

– Vi ser en fortsatt stark tillväxt för sprinklerbranschen här. Det har under en tid byggts väldigt mycket bostäder som vi inte satt in en enda sprinkler i. Nu ser vi en kommande marknad genom att alla som flyttat in till Mälardalen ska ha någonstans att jobba. Det behövs också bland annat nya skolor, idrottshallar och IT-infrastruktur. Där kommer sprinkler in, säger Kenneth Askeblad.

Maxcon-koncernens ledning, Kenneth Askeblad och Bengt Kellgren, fortsätter som betydande delägare och att leda det operativa arbetet. 

Koncernen består av Maxcon, ett entreprenad- och serviceföretag inom sprinkler, och Maxcon Teknikkonsulter med konsult- och projekteringsverksamhet inriktad på sprinkler. Den verkar primärt i Mälardalsområdet utifrån kontoren i Örebro och Stockholm. Koncernen omsätter i dag närmare 90 miljoner kronor och har cirka 50 anställda.

Läs mer: Sprinklerbolaget som är både superföretag och gasell

Maxcon utsågs 2016 både till superföretag av tidningen Veckans Affärer och gasellföretag av Dagens Industri.