Logga in

Sandbäckens får ny huvudägare

Publicerad
3 mar 2020, 14:03
| Uppdaterad
3 maj 2021

Bland de blivande ägarna finns Lars Österberg med förflutet på Triton och i styrelsen för Bravida.

Segulah V Invest har ingått avtal med Litorina och Bragnum Invest om försäljning av samtliga aktier i Sandbäcken Invest Group Holding. Riskkapitalbolaget Segulah har varit majoritetsägare i Sandbäckens sedan 2016.

Nye koncernchefens recept: Så ska Sandbäckens bli lönsamt igen

Affären är villkorad av extern finansiering och sedvanlig konkurrensprövning. Den förväntas slutföras senast den 14 april.

Bland riskkapitalbolaget Litorinas nuvarande innhav ingår Newskoncernen med Fann VA-teknik, Skandinavisk Kommunalteknik (SKT) och Alunda Polyeten. Till de tidigare investeringarna hör fläkttillverkaren Pax och bygghandelskedjan Fresks som såldes till finska Kesko förra året.

Bragnum Invest är sedan 2018 huvudägare i Metrolit Byggnads AB.

En av Bragnums Invests grundare och ägare är Lars Österberg. Han ingick i Eitechs styrelse 2016–2018. 2001–2012 var han partner på riskkapitalbolaget Triton som under den perioden var ägare i både Bravida och NVS. Lars Österberg var under en tid styrelseledamot i Bravida.

Sandbäckens ordförande Håkan Bergqvist om riskkapitalisterna i installationsbranschen

Sandbäckenkoncernen består av 26 affärsdrivande bolag som tillsammans omsätter cirka 1,4 miljarder kronor och sysselsätter cirka 800 medarbetare. Bolaget grundades i Linköping 1993.