Uppdrag: Sälja svensk energieffektivisering

Publicerad 13 okt 2016, 12:37

Energieffektiviseringsföretagens vd, Lotta Bångens, slår följe med energiminister Ibrahim Baylan (S) för att främja svensk export av energieffektiviseringskompetens på ett internationellt möte i Paris.

Det är det internationella energiorganet IEA (International Energy Agency) som är värd för en global konferens om energieffektivisering som arrangeras i morgon, fredag den 14 oktober, i Paris. Konferensen samlar beslutsfattare och företag från hela världen. Medbjudna på konferensen av miljö- och energidepartementet är bland andra Lotta Bångens och Hans Nilsson, vd respektive ordförande i Energieffektiviseringsföretagen (EEF).

Deltagandet på konferensen är en del i regeringens exportstrategi av bland annat energieffektiviseringskompetens. Målet är enligt ett pressmeddelande från regeringen, att föra samman svenska offentliga och privata aktörer att jobba närmare tillsammans för att påskynda spridningen av hållbara energiteknologier.

– För att vi ska kunna nå målen i klimatavtalet från Paris så behöver vi lägga allt mer fokus på hur vi använder energi på effektivaste sätt. Och detta behövs över hela världen. Sverige har stor kunskap och erfarenhet inom energieffektivisering, och det är något som nu efterfrågas, säger Ibrahim Baylan, i pressmeddelandet.

– Det svenska deltagandet ska öppna dörren för duktiga svenska företag till marknader runt om i världen, men tanken är också att skicka hem en signal till Sverige att vi är bra på energieffektivisering. För oss inom EEF blir vår medverkan även ett bra tillfälle att odla kontakten med vår energiminister, säger Lotta Bångens till VVS-Forum.

Lotta Bångens hoppas att hon också kan påverka energiministern i den diskussion som för närvarande pågår inom den parlamentariska energikommissionen om Sveriges nya energieffektiviseringsmål, som hon menar behöver bli skarpare och tydligare.