Sverige ratificerar klimatavtalet

Publicerad 13 okt 2016, 12:50

Riksdagen har nu godkänt det globala klimatavtalet från Paris och i dag fattade regeringen det formella beslutet att ratificera avtalet.

Alla FN:s medlemsländer ska ratificera (godkänna) klimatavtalet som slöts i Paris.

Klimatavtalet, som träder i kraft den 4 november, har nu ratificerats av 77 länder, som tillsammans står för cirka 60 procent av det totala globala utsläppen. Nyligen ratificerade EU klimatavtalet.

– Nu åtar sig Sverige formellt att genomföra Parisavtalet. Avtalet träder i kraft långt tidigare än de flesta kunnat hoppas på och jag ser fram emot att delta i det första mötet i Marrakech i november. Nästa steg är att leverera på målen vi satt upp, säger ministern för internationellt utvecklingssamarbete och klimat, Isabella Lövin (MP).

Sverige lämnar in det ratificerade klimatavtalet till FN i New York senare i dag.

Rekommenderade artiklar

Energiministern sparkar på EU-kommissionen

Energiminister Ibrahim Baylan (S) efterlyser mer fart på ekodesignarbetet inom EU. I ett vasst formulerat brev till EU-kommissionen uttrycker han sin oro över att arbetet har avstannat.

Vägghängda toaletter blir alltmer populära. TECE WC-fixtur med Safetybag gör det snabbt och enkelt att installera.

Annons

”Vi sparar både tid och kapar arbetsmoment”

Allt fler väljer att installera vägghängda toaletter. TECE har tagit fram en revolutionerande WC-fixtur som gör det jobbet enklare och snabbare för installatören – […]

Klimatavtalet påverkar också Sverige

Världens länder enades i Paris om ett nytt globalt klimatavtal. Även Sverige påverkas av klimatavtalet. − Nu återstår att minska klimatutsläppen genom konkreta åtgärder på hemmaplan i bred samverkan med alla samhällsaktörer. Sverige ska bli ett av världens första fossilfria välfärdsländer, säger klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP), i ett pressmeddelande från regeringskansliet.

”Sverige bra rustat för energiomställning”

Sverige har mycket bättre förutsättningar för ”Energiewende” än Tyskland. Det menar konsulten Nina Björstrand i en ny debattskrift om vad Sverige kan lära av den tyska energiomställningen som diskuterades på tankesmedjan Fores kontor i Stockholm i dag.

Första steget mot hållbara städer

Sverige kräver 50 procents minskning av CO2

Klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP) träffar i dag EU-kommissionen och Europaparlamentet för att driva på EU:s klimatambitioner. Sverige kräver att målet om utsläppsminskningar av koldioxid skärps från 40 till 50 procent, enligt ett pressmeddelande från Miljö- och energidepartementet.

Fler forskarbostäder åt Swetox

ALMEDALEN. Swetox (Svenskt centrum för toxikologiska vetenskaper), som bland annat studerar hormonstörande ämnen som bisfenol A (BPA), ska bli ett forskarcentrum av yttersta världsklass. Det vill regeringen som nu, via Karolinska Institutet (KI), satsar på fler forskarbostäder i Södertälje. – För att Swetox verkligen ska bli ett forskarcentrum av yttersta världsklass, så ger vi nu Karolinska Institutet (KI) möjlighet att erbjuda forskarbostäder i Södertälje, sa forskningsminister Helene Hellmark Knutsson (S), vid regeringens pressfika i Almedalen.

Gröna miljarder till renovering av flerbostadshus

Så ser de nya klimatdeklarationerna för byggnader ut

Därför är Island världsbäst på förnybar energi

Krav på vedspisar tas bort – ”segern är vår”