Logga in

Luftföroreningar är dagsaktuella

Publicerad
5 jun 2019, 11:23

Årets Världsmiljödag betonar luftkvalitet.

I dag, 5 juni, är det den årliga Världsmiljödagen som instiftats av FN:s miljöprogram UNEP. Denna gång är temat luftföroreningar och går under hashtaggen #BeatAirPollution.

Enligt UNEP är luftkvaliteten inomhus ett stort problem. I många länder beror det på förbränning av fastbränsle i hemmen. Men enligt statistiken beräknas luftföroreningar inomhus orsaka 3,8 miljoner för tidiga dödsfall om året, de flesta i den utvecklade världen.

Rekommenderade artiklar

Internationell tävling om lagring av solel

Annons

Möt pumpen som uppfyller EU:s hållbarhetskrav redan idag

EtaLine Pro från KSB överträffar redan EU:s ekodesigndirektiv och banar väg för en hållbar framtid inom VVS-branschen.

Fler forskarbostäder åt Swetox

ALMEDALEN. Swetox (Svenskt centrum för toxikologiska vetenskaper), som bland annat studerar hormonstörande ämnen som bisfenol A (BPA), ska bli ett forskarcentrum av yttersta världsklass. Det vill regeringen som nu, via Karolinska Institutet (KI), satsar på fler forskarbostäder i Södertälje. – För att Swetox verkligen ska bli ett forskarcentrum av yttersta världsklass, så ger vi nu Karolinska Institutet (KI) möjlighet att erbjuda forskarbostäder i Södertälje, sa forskningsminister Helene Hellmark Knutsson (S), vid regeringens pressfika i Almedalen.

Cocktail-effekten – farligare än man trott

Vi är alla exponerade för en mix av kemikalier som kan interagera med kroppens eget hormonsystem. Barns och fosters exponering för cocktaileffekten ger senare i livet problem med inlärning, beteende och störningar i fortplantningsförmågan. Det visar ett nytt forskningsprojekt – EDC-Mixrisk. Professorerna Carl-Gustaf Bornehag och Åke Bergman med flera skriver om den hälsofarliga cocktaileffekten i VVS-Forums Tema Innemiljö som kommer ut nu på fredag.

Utsläppen från uppvärmning av byggnader fortsätter minska

Skåpinredning nu inget hinder för klimatbonus

Därför är Island världsbäst på förnybar energi

Krav på vedspisar tas bort – ”segern är vår”

”Jag trodde inte det var möjligt med mögel i betong”

Vedspisarna utreds – igen

Robban är beredd när krisen kommer