Logga in

Därför är Island världsbäst på förnybar energi

Publicerad
22 nov 2019, 11:10

”Geotermisk energi är grunden för rörmokare på Island”, säger Gunnar Sigurjónsson. Vi har mött VVS-montörerna som ser till att hetvattnet från underjorden värmer upp husen på Island. 

Trots att det är en kylig morgon är det många Reykjavikbor som har fönstren öppna. Island är världsmästare på förnybar energi, men har samtidigt den högsta energikonsumtionen per invånare i världen.

”Jag trodde inte det var möjligt med mögel i betong”

– Energin är så billig. I snitt kostar 1 000 liter varmvatten omkring 10 svenska kronor, förklarar Gunnar Sigurjónsson, rörmokare och VVS-lärare i Reykjavik.

Ånga från det geotermiska kraftverk som levererar varmvattnet till värme och el i den här delen av Reykjavik sticker upp som pelare vid horisonten.

Returvattnet används för att värma upp gator och trottoarer i den isländska huvudstaden vintertid.

– Geotermisk energi är grunden för rörmokare på Island. Alla isländska rörmokare kan jobba så mycket som de vill och orkar, eftersom bristen på VVS-montörer är så stor. Vi tycker att åtta timmars arbetsdag är en kort dag, säger Gunnar Sigurjónsson.

I en annan del av staden, på Hotell Hilton Nordic, har flera hundra energiexperter samlats för att prata om den geotermiska energins framtid.

Borrhålen ger husen värme och kyla

Här målas stora visioner upp om att utnyttja mer än de 30 procent av de geotermiska energiresurserna som används i dag. Dessutom får den gamla drömmen om att exportera hetvatten till Europa via en gigantisk pipeline nytt liv.

– Geotermisk energi är en del av lösningen när vi bekämpar klimatförändringarna. 95 procent av islänningarna får sin värme och elektricitet från förnybar energi, sa utrikesministern Gudlaugur Thór Thórdarson, när han invigde Sustainable District Energy Conference (SDEC).

På konferensen deltog också den svenska ambassadören på Island, Håkan Juholt.

Håkan Juholt, Sveriges ambassadör på Island.

– Geotermisk energi kommer aldrig bli en stor del av energiförsörjningen i Sverige, eftersom vi saknar de naturliga förutsättningarna. Däremot har det svenska företaget Climeons försäljning av ett isländskt geotermiskt kraftverk för 600 miljoner kronor, blivit den största svenska affären hittills, säger han och tillägger att kronprinsessan Victoria nyligen besökte kraftverket.

Nordiska lösningar toppen för klimatet

Lunds kommun har haft ett geotermiskt system i gång sedan mitten av 1980-talet och i dag försörjs fjärrvärmenätet till en fjärdedel med geotermisk energi. Här utnyttjas cirka 22-gradigt grundvatten från ett sandstenslager på 400–800 meters djup. Anläggningen har en effekt på 45 MW och har sedan starten producerat 7 210 GWh värme, något som minskat koldioxidutsläppen med cirka 1,3 miljoner ton.

FAKTA/GEOTERMISK ENERGI

  • Island får ”gratis” geotermisk energi från underjorden. Landet ligger mellan två kontinentala plattor och het magma från jordens inre kommer fram i sprickorna, som lägger sig i jorden och blir till ånga och hetvatten, som kan utvinnas som energi.
  • Island producerar överlägset mest geotermisk energi i världen per capita, drygt 200 000 kWh per person och år.
  • Geotermiska kraftvärmeverk försörjer Reykjavikregionen med förnybar värme och elektricitet. Hetvattenrören har en sammanlagd längd på över 3 000 km, lika långt som det är fågelvägen mellan Reykjavik och Milano, Italien.
  • På Island finns fem geotermiska kraftverk som förser närmare 90 procent av byggnaderna med värme- och varmvatten. Geotermisk energi levererar också drygt en fjärdedel av landets elektricitet. Resterande el kommer från vattenkraft.