Logga in

Vedspisarna utreds – igen

Publicerad
29 mar 2019, 08:45

Det förra förslaget vållade en opinionsstorm och drogs tillbaka. Nu ska de omdiskuterade reglerna för vedspisar ses över än en gång.

Översynen handlar om begagnade rumsvärmare som installeras i befintliga bostäder. Myndigheten ska bland annat undersöka:

  • Konsekvenser för enskilda.
  • Hur kulturhistoriska aspekter påverkas.
  • Påverkan på miljö, klimat och hälsa.
  • Hur krisberedskapen påverkas.
  • Hur tillverkare och företag som handlar med vedspisar och andra rumsvärmare påverkas.

Robban är beredd när krisen kommer

För omkring ett år sen kom Boverkets förslag till skärpta krav på fastbränsleeldning, som väckte upprörda känslor bland landets vedspisälskare. Ett vedspisuppror drogs igång och folk skickade i vedträn i protest till regeringen.

Bland Boverkets förslag fanns även en skrotningspremie för att begränsa andrahandsmarknaden. Men den skrotades av regeringen.

– Det är en dålig signal, man kanske tror att vi tycker att vedspisarna ska bort. Men i många fall är både kaminer och vedspisar en trygghet när strömmen går. För dem på landsbygden kan det vara en viktig säkerhet, sa dåvarande bostadsminister Peter Eriksson (MP).

”Sluta svartmåla vedeldningen”

Enligt Försvarsberedningen ska varje individ kunna klara sig i 72 timmar utan myndighetshjälp. Vedspis och braskamin är, enligt försvaret, viktiga vid händelse av kris. De är inte beroende av elektricitet och fungerar både som värmekälla och spis vid längre strömavbrott.

Vedträn skickas i protest till bostadsministern

Facebook-gruppen Vedspisupproret har nu samlat över 18 000 medlemmar. På gruppens sida skriver man:

”Vedspisens glöd är hjärtat i svensk byggnadskultur. Eldstaden är inte bara en del av det goda livet. Den är förutsättningen för överlevnad på landsbygden, i vardag och i kris. Gjutjärnsspisar och kaminer är levande minnen av den industri som en gång byggde välstånd och utveckling.”

Vedspisupproret sprider sig

Boverket ska redovisa sitt uppdrag för regeringen senast den 30 september 2019. Men enligt uppgift på myndighetens hemsida räknar man med att vara färdig redan i juni.

Läs mer om vedspisutredningen här.