Logga in

De är bäst i Sverige på energieffektivisering

Publicerad
21 okt 2016, 11:45

Ett stort allmännyttigt bostadsföretag i Mellansverige toppar listan över de kommunala bostadsbolag som hittills energieffektiviserat mest.

Det allmännyttiga bostadsföretaget Sigtunahem i Sigtuna har energieffektiviserat mest i Sverige. Bolaget har lyckats minska energianvändningen med drygt 25 procent under åtta år. Målsättningen var att minska energianvändningen med 20 procent fram till 2016. Det målet uppnådde Sigtunahem redan 2014 och den uppmätta förbrukningen 2015 visade på en minskning med 25,6 procent.

– Vi har kompetenta och engagerade medarbetare som jobbat aktivt med driftoptimering. Våra satsningar på styr och regler, utbyte av undercentraler och värmepumpteknik har också bidragit till det mycket goda resultatet. Vi kommer naturligtvis att fortsätta vårt arbete med att driftoptimera så långt det är möjligt, säger Sigtunahems förvaltningschef Bertil Hallbäck i ett pressmeddelande.

– Det känns också roligt att kunna bidra till att minska klimatpåverkan genom minskade utsläpp av koldioxid. Det gäller även vid nyproduktion, där vi ställer höga krav på energianvändning, tillägger han.

Målet för Energiutmaningen Skåneinitiativet är att minska energianvändningen med 20 procent. Bakom energiutmaningen står Sabo, de allmännyttiga bostadsföretagens organisation.

Under perioden 2007–2015 har 105 allmännyttiga bostadsföretag gemensamt minskat energianvändningen med 17 procent.