De är Årets Energirådgivare

Publicerad 1 dec 2015, 10:14

Statens fastighetsverk och Erika Arklöf, energi- och klimatrådgivare i Storuman är Årets Energirådgivare 2015, som utses av Föreningen Energirådgivarna. 

Så här lyder en del av motiveringen till Statens fastighetsverk utnämning: ”En aktör som inte är främmande för att testa nya och oprövade lösningar trots att man arbetar med gamla hus och – framför allt – delar med sig av sina kunskaper både muntligt, skriftligt och i seminarieform. Statens fastighetsverk visar att man kan sänka energianvändningen utan att förfula husen.”

Den andra pristagaren, energi- och klimatrådgivaren Erika Arklöf, arbetar i Storuman, en kommun som annars är mest känd för skidskytten Björn Ferry och armbryterskan Heidi Andersson.

Enligt juryns motivering kombinerar Erika Arklöv deras råstyrka, taktik, snabbhet och pricksäkerhet tillsammans med bland annat kunskap och idérikedom.

Några av de områden hon arbetat med är värmeförsörjning av studentbostäder, jämställdhet, smart utnyttjande av spillvärme från ishallen, flyttbara busshållplatser med solelbelysning och samåkningssystem för effektivare transporter.

Priset delas ut vid Energirådgivarnas julmingel i Stockholm i dag.