Allmännyttan i Höör och Norrköping Årets Energiutmanare

Publicerad 18 nov 2015, 14:47

Det blev Hyresbostäder i Norrköping och Höörs Fastighets AB som vann Sabos utmärkelser Årets Energiutmanare 2015.

Enligt Sabo är det företagets framgångsrika arbete med att engagera styrelsen och barnen i energispararbetet, gör att Hyresbostäder i Norrköping blir Årets Energiutmanare 2015 i kategorin större företag.

Juryns motivering lyder:

”Hyresbostäder är ett företag där alla är delaktiga i energieffektiviseringen. Från styrelsen och hela vägen till Myggnätet, som är ett nätverk för barn i åldrarna 4–9 år och som bor hos Hyresbostäder. Juryn konstaterar glatt att barnarbete lönar sig för att få sina föräldrar att släcka lampan. Självklart har man också uppnått goda resultat, minus 14 procent jämfört med 2005 och resan fortsätter mot målet med 30 procent besparing till 2030. Hyresbostäder i Norrköping är en föregångare i att engagera den egna personalen och hyresgästerna i energispararbetet. Här har vi alla mycket att lära.”

– Vi är oerhört stolta över utmärkelsen och ser det som en bra bekräftelse på att vårt arbetssätt är rätt. Minskad energianvändning är en av våra stora utmaningar framåt och priset ger oss ytterligare kraft att fortsätta arbetet varje vecka, varje dag tills vi nått vårt mål. Vi kommer att fortsätta engagera hela företaget och våra hyresgäster – nu med ett än större leende, säger Gunnar Boquist, vd på Hyresbostäder i Norrköping, i ett pressmeddelande.

I kategorin mindre företag vinner Höör Fastighets AB utmärkelsen Årets Energiutmanare 2015. Juryns motivering lyder:

”Trots knappa resurser har Höörs Fastighets AB sparat 16 procent av den köpta energin 2007–2014. Företaget har arbetat målinriktat, strukturerat och framgångsrikt med energieffektiviseringar som därmed har blivit en naturlig del av det dagliga arbetet. Höörs Fastighets AB är en ledstjärna och ett föredöme för mindre företag inom allmännyttan. Det har visat att det går att komma långt med energispararbetet även med små resurser.”

– Jättekul att vårt arbete uppmärksammas och jag vill särskilt lyfta fram de enskilda medarbetarna, deras engagemang har gett ringar på vattnet i hela företaget. Att minska energianvändningen är en överlevnadsstrategi för ett litet företag som vårt eftersom energikostnaderna ökar mer än hyrorna, säger Kristina Forslund, vd på Höörs Fastighets AB.

– Konkurrensen var knivskarp. Det som avgjorde var Hyresbostäders och Höörs Fastighets AB:s stora engagemang och att de tillsatt resurser till energispararbetet. De har mycket att lära oss och jag är stolt över att allmännyttan återigen visar framfötterna när det gäller att spara energi, säger juryns ordförande Gabriella Castegren, Sabo.