Varsel mot NCC och Peab drogs in

Publicerad 6 apr 2016, 09:58

AVTAL 16. Byggnads har dragit tillbaka varslet mot NCC och Peab, efter att Sveriges Byggindustrier (BI) pekat ut varslet som otillåtet. BI meddelade under tisdagen att man övervägde att stämma Byggnads till Arbetsmarknadsdomstolen för otillåten stridsåtgärd.
– Man får inte hoppa in oanmäld på en arbetsplats och stoppa produktionen för att bedriva agitation för avtalskrav, säger Tomas Weis, biträdande förhandlingschef på BI, i ett pressmeddelande.

Byggnads meddelade i går tisdag att man drar tillbaka varslet, som omfattade åtta av NCC:s och Peabs arbetsplatser, trots att facket fortfarande hävdar at det var tillåtet.

– Självklart är fackförbunden välkomna att prata med sina medlemmar, men inte oannonserat och på arbetstid agitera om lagt strejkvarsel. Det är minst sagt anmärkningsvärt att Byggnads lägger ett varsel i ett ärende som ska avgöras i Arbetsdomstolen, kommenterar Mats Åkerlind, förhandlingschef Sveriges Byggindustrier, i pressmeddelandet.

Byggnads varsel mot NCC och Peab var en utökning av varslet som sedan tidigare ligger med anledning av avtalsrörelsen.

– Vi har inte för avsikt att driva avtalsrörelse i domstol. Vi vill hellre lägga tid och energi på de pågående medlingsförhandlingarna för att få fram ett så bra avtal som möjligt för våra medlemmar, säger Byggnads förbundsordförande Johan Lindholm, i en kommentar på Byggnads hemsida.

Sveriges Byggindustrier skriver på sin hemsida att man under tisdagen meddelade Byggnads att man övervägde att stämma dem i Arbetsdomstolen för otillåten stridsåtgärd.