Logga in

Tjänstemannastrejken olovlig

Publicerad
21 apr 2016, 15:16

AVTAL 16. Arbetsdomstolen (AD) har i dag förklarat de stridsåtgärder, som Unionen och Sveriges Ingenjörer varslat om i flexpensionsfrågan, för olovliga.
– Arbetsdomstolens besked om att det råder fredsplikt i pensionsfrågor ligger i linje med den tolkning som vi gjort av gällande rätt. Komplicerade frågor som pensionsfrågor bör hanteras i lugn och ro och utan strejkhot, säger Almegas vd, Anna-Karin Hatt, i ett pressmeddelande.

Konflikten gäller årliga avsättningar till flexpension, det vill säga extra pensionsavsättningar och en förstärkt möjlighet att gå ner i arbetstid inför pensionen. Unionen pekar på att deras medlemmar har avsättningar till flexpension på alla avtalsområden inom Svenskt Näringsliv, utom inom Almega.

Arbetsgivarorganisationerna Almega Tjänsteförbunden, Medieföretagen samt IT & Telekomföretagen, lämnade i slutet av förra veckan in en så kallad fredspliktsinvändning till de fackliga motparterna, Unionen och Sveriges Ingenjörer rörande deras varslade stridsåtgärder i flexpensionsfrågan.

Pensionsfrågor regleras i ITP-avtalet mellan Svenskt Näringsliv och PTK, menar Almega och pekar på att detta avtal inte är uppsagt för omförhandling. Därmed menade Almega att det inte var tillåtet att strejka i syfte att tvinga fram ökade pensionsavsättningar. Arbetsdomstolen går nu på Almegas linje och förklarar fackens stridsåtgärder för olovliga.

– Fortsatt gäller att parterna behöver komma överens om nya kollektivavtal på samtliga sex aktuella avtalsområden. Nu kommer vi gå tillbaka till förhandlingsbordet och kan i lugn och ro och god ordning förhandla fram nya avtal utan ett överhängande strejkhot. Därmed öppnas en ny dörr till en mer konstruktiv dialog parterna emellan i denna del av avtalsrörelsen, menar Anna-Karin Hatt.

Läs hela domen här.