”Strejken en katastrof för branschen”

Publicerad 11 apr 2016, 20:50

AVTAL 16. Byggnads accepterar inte medlarnas bud. Därmed tas sannolikt 1 600 medlemmar ut i strejk från och med klockan 06.00 i morgon tisdag.
– Vi är mycket besvikna på att det nu verkar bli strejk säger Anita Hagelin, biträdande förhandlingschef på Installatörsföretagen och ansvarig för förhandlingarna på Teknikinstallationsavtalet VVS & Kyl. 

Byggnads har sagt nej till två av medlarnas bud, medan motparten, Sveriges Byggindustrier, accepterat bägge buden.

– Detta är katastrofalt för branschen. Strejken kommer att kosta samhället oerhört mycket pengar och drabba samhället hårt. Sjukhus, bostadsbyggen och industrier kommer att påverkas. Inom Sveriges Byggindustrier drabbas både stora och små företag, totalt 525 arbetsplatser och 9  700 medarbetare, säger Anita Hagelin.

– Även om VVS Företagens och EIO:s medlemsföretag inte är direkt uttagna i denna strejk drabbas många medlemsföretag, deras medarbetare och kunder indirekt. Vi försöker nu komma i kontakt med medlemsföretagen för att hjälpa dem att minska skadorna, påpekar hon.

Samtidigt har facket Svenska Målareförbundet varslat arbetsgivarorganisationen Måleriföretagen i Sverige om utökade stridsåtgärder i form av arbetsnedläggelse och blockad mot ytterligare 14 företag från och med den 22 april 2016. Målareförbundet har även begärt sympatiåtgärder från övriga 6F-förbund, däribland Byggnads och Svenska Elektrikerförbundet (SEF).