Svensk-norsk konsultaffär

Publicerad 22 dec 2015, 10:31

ÅF och den norska teknikkonsulten Reinertsen samlar sina norska verksamheter inom infrastruktur, bygg och installationer i ett samägt bolag. Det ska utgöra grunden till en satsning på den norska infrastrukturmarknaden, uppger ÅF i ett pressmeddelande. Dessutom förvärvar ÅF Reinertsens svenska infrastrukturverksamhet.

Enligt ÅF kommer verksamheterna som ingår i det samägda bolaget, ÅF Reinertsen AS, att ha en omsättning om cirka 450 miljoner norska kronor 2015. ÅF kommer efter affären att äga 51 procent och Reinertsen 49 procent i bolaget. Vd för bolaget blir Kristian Reinertsen.

Bolagets 350 medarbetare finns i Trondheim, Oslo, Bergen, Lilleström och Sandefjord. Efter affären har ÅF därmed cirka 650 medarbetare i Norge.

Reinertsens svenska verksamhet inom infrastruktur, bygg och installationer har en omsättning om cirka 160 miljoner kronor med 185 medarbetare i Göteborg, Stockholm, Malmö och Luleå. Verksamheten kommer att ingå i Division Infrastructure, under ledning av Mats Påhlsson.

– Jag är glad att ÅF nu tillsammans med en sådan etablerad och respekterad partner som Reinertsen får möjlighet att utveckla ett gemensamt erbjudande på den intressanta infrastrukturmarknaden i Norge, säger Jonas Wiström, vd och koncernchef i ÅF, i pressmeddelandet.

– Tillsammans med ÅF blir vi en starkare och mer komplett partner till våra kunder. Dessutom kommer vi att kunna erbjuda våra norska kunder kompetens och erfarenhet från mer än 2 000 medarbetare inom infrastruktur från ÅF i Sverige utöver medarbetarna i vårt nya gemensamma bolag, säger Erik Reinertsen, styrelseledamot i Reinertsen.

Transaktionen i Norge är föremål för anmälan till konkurrensmyndigheten i Norge. ÅF Advansia och Reinertsens övriga verksamheter ingår inte i affären.