Logga in

”Min far sa alltid till mig: vad du än gör, håll inte på med samma sak som jag”

Publicerad
11 dec 2019, 10:15

Alexander Ekberg har en civilingenjörsexamen i teknisk fysik, men blev tredje generationen rörentreprenör. Nu har hans snabbväxande företag gått in i Comfort.

KI Rör AB i Upplands Väsby norr om Stockholm är från november associerad medlem i Comfortkedjan.

Företaget har i dag 31 anställda och omsatte cirka 44 miljoner kronor det brutna räkenskapsåret 2018/2019.

– Vi gjorde en gedigen undersökning innan vi valde att gå med i Comfort och den visar att det finns en bra ekonomisk förutsättning för oss vad gäller inköpsavtalen. Jag tror att vi med vårt medlemskap kommer få bättre förutsättningar att växa och bli starkare på marknaden, säger Alexander Ekberg, ägare och vd på KI Rör.

Företaget startades 2010 och Alexander Ekberg är tredje generationen rörentreprenör. Hans farfar Ivan Ekberg startade Väsby Rör på 1940-talet. På 1980-talet tog pappa Lars Ekberg och farbror Göran Ekberg över företaget där Lars Ekberg fortfarande är aktiv.

Terese Tapper trodde aldrig att hon skulle hamna i ett ventilationsbolag men är glad över att det blev så – ”Jag växte upp i ett fläktrum”

Men det var långt ifrån självklart att Alexander skulle välja samma bana.

– Min far sa alltid till mig: vad du än gör, håll inte på med samma sak som jag.

Alexander Ekberg utbildade sig istället till civilingenjör i teknisk fysik med inriktning mot energiteknik.

Efter examen började han arbeta i England på den brittiska teknikkonsulten Arup. Den internationella konsultjätten har 92 kontor i 37 länder och är kända för sina prestigeprojekt. På Alexander Ekbergs cv står bland annat medverkan i projekt som Abu Dhabis internationella flygplats samt Singapore Sports Hub.

– Jag gick Arups traineeprogram på en avdelning som heter mechanical engineering. Där fattade jag tycke för VVS-projektering.

Därefter flyttade han hem till Sverige och började arbeta som VVS-konsult på Creanova.

År 2010 avslutade Alexander Ekberg sin anställda karriär på Creanova som filialchef i Umeå, efter en lyckad uppstart av företagets kontor där.

 

Hans bakgrund som VVS-konsult resulterar i att KI Rör kan projektera sina totalentreprenader själva.

– Att ha kunskap om VVS-projekteringen är en av våra styrkor. Sen har vi en bred verksamhet med alltifrån enklare servicejobb till större entreprenader. Generellt är vi väldigt duktiga på totalentreprenader där vi ansvarar för projekteringen och att ta fram kostnadseffektiva lösningar till våra beställare.

Superföretagets framgångsrecept ska upprepas i ny stad – ”Vi har inte förlorat så många kunder sedan vi startade”

KI Rör sitter i dag i Väsby Rörs gamla lokaler. Kärnverksamheten är entreprenader och företaget har cirka 16 pågående projekt av olika storlek.

Företaget utför även gasinstallationer samt har en serviceavdelning som vänder sig mot konsumentmarknaden samt offentliga upphandlingar.

– Vårt största ramavtal är med Svenska Bostäder där vi är rankade etta i alla distrikten, berättar Alexander Ekberg.

KI Rör har vuxit kraftigt de senaste åren. På tre år har omsättningen vuxit med nära 150 procent. Både i år och förra året utsågs KI Rör till ett gasellföretag av tidningen Dagens Industri.

Bohuslänska Jonas Rör ser till att dra nytta av konjunkturen – ”Tjänar du inte pengar nu, kommer du aldrig att göra det”

– Vi har haft konjunkturen i ryggen och detta ligger bakom vår tillväxt. Dock blir det inga 40-timmarsveckor för mig utan jag arbetar sju till sju om jag inte arbetar över, säger Alexander Ekberg.

Den viktigaste förklaringen till framgång är medarbetarna, påpekar han.

– Utan den fantastiska personalen hade det aldrig fungerat. Vi är ett kanongäng. Sammanhållningen och att vi jobbar mot samma mål är det viktigaste av allt.

Alexander Ekberg påpekar betydelsen av att behålla familjekänslan i företaget.

– Att vi inser att vi alla sitter i samma båt och är på väg mot samma hamn även om vi har olika uppgifter i båten. Ibland är det tufft och det går fel och då måste vi fokusera på lösningarna.

Ett led i att stärka sammanhållningen är att personalen gör saker tillsammans vid sidan om det dagliga jobbet.

– Det kan vara kickoffer eller att halva personalstyrkan tar ledigt halva dagen för att besöka Nordbygg och sedan går alla ut och käkar tillsammans.

Alexander Ekberg har en plan för hur företaget ska fortsätta växa om än i en makligare takt, men den väljer han att behålla för sig själv.

Comfort har även etablerat sig i Jönköping genom den nya associerade medlemmen Ronnys VVS och Energiservice. Företaget omsatte cirka 18 miljoner kronor 2018/2019 och har tolv anställda.