Logga in

Miljardaffär i konsultbranschen

Publicerad
10 dec 2018, 14:07

Teknikkonsulterna går samman till en koncern som omsätter cirka 19 miljarder kronor.

Svenska ÅF och finska Pöyry har undertecknat ett avtal om att slå samman de båda bolagen. ÅF har lagt ett bud på Pöyry som värderas till 611 miljoner euro (cirka 6,3 miljarder kronor).

Läs mer: Avhoppade konsulter gick ihop

Det sammanslagna bolaget kommer att bedriva verksamhet under det gemensamma varumärket ÅF-Pöyry. Verksamheten kommer att vara uppdelad i fem divisioner: Infrastructure, Energy, Process industries, Industrial and digital solutions och Management consulting.

Bolagen omsätter i dag tillsammans cirka 19 miljarder kronor, varav ÅF står för 13,5 miljarder. Antalet anställda är cirka 14 550 över hela världen och av dessa är 9 900 anställda på ÅF.

Läs mer: Jonas tar över efter Jonas på ÅF

Vd och koncernchef för ÅF-Pöyry blir ÅF:s nuvarande koncernchef Jonas Gustavsson och huvudkontoret kommer att ligga i Stockholm.

– Pöyry och ÅF är två av de ledande ingenjörs- och konsultbolagen i Europa. Genom att gå samman skapar vi en stark plattform för internationell tillväxt. Genom att erbjuda kunderna vår kombinerade och ledande expertis inom exempelvis industriell digitalisering, smarta städer och framtida energilösningar kommer vi att kunna bidra till deras fortsatta tillväxt, säger Jonas Gustavsson i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Med vår större skala, mer resurser och våra engagerade och kompetenta medarbetare kommer vi att förbättra vår förmåga att ta oss an ännu större och mer komplexa uppdrag.

Läs mer: Sweco ledande teknikkonsult i Europa

Styrelsen för Pöyry rekommenderar enhälligt aktieägarna att acceptera uppköpserbjudandet. Vissa större aktieägare i Pöyry, som tillsammans representerar cirka 52,3 procent av aktierna och rösterna, har åtagit sig att godta erbjudandet.

Acceptperioden för erbjudandet förväntas starta omkring den 20 december och avslutas omkring den 31 januari 2019.