Logga in

Sandbäckens i ny nordisk storkoncern

Publicerad
24 jun 2021, 12:26
| Uppdaterad
16 jul 2021

Sandbäckens ägare köper en finsk miljardkoncern inom installation. “Tillsammans kan vi utvecklas ytterligare”.

Riskkapitalbolaget Klar Partners köper den finska installationskoncernen Quattro Mikenti Group (QMG) med verksamhet inom VS, ventilation, sprinkler, el och byggnadsautomation.

Ny riskkapitalist tar över
Sandbäckens får ny huvudägare

Nye ordföranden tidigare vice vd i Bravida
Sandbäckens värvar Skanska-trio till nya ledningen

Klar köpte i april Sandbäckens, en av Sveriges ledande leverantörer inom rörtekniska tjänster. Genom övertagandet av QMG tar det europeiska riskkapitalbolaget ett nytt steg i sin ambition att skapa Nordens främsta aktör inom fastighetstekniska tjänster.

QMG har cirka 1 000 anställda på närmare 30 orter och är ett av de största installationsbolagen i Finland. 2020 omsatte QMG motsvarande cirka 2 miljarder kronor.

– Jag ser med glädje fram emot att få vara delaktig i skapandet av en ledande nordisk aktör inom installation och service som bygger på en decentraliserad struktur med lokal närvaro och entreprenörskap, parat med det större bolagets nätverk och samlade kompetens, säger Sandbäckens styrelseordförande Johan Karlström i ett pressmeddelande.

QMG kommer tillsammans med Sandbäckens att bilda grunden i en ny ledande aktör inom installation och service av fastighetsteknik i Norden. De båda bolagen kommer att fortsätta drivas och utvecklas som enskilda bolag på respektive marknader, men som en del i en gemensam koncern. Kimmo Liukkonen fortsätter som vd för den finska verksamheten och ansluter till Sandbäckenkoncernens ledningsgrupp med Johan Henriksson, finanschef, CFO, och Mikael Matts vd och koncernchef.

– Bolagen har en liknande företagskultur och delar värderingar. Det är något vi ska vårda och bevara, samtidigt som vi ska utveckla bolagens framgångsrika och decentraliserade arbetssätt. Tillsammans kan vi utvecklas ytterligare genom synergier och kunskapsutbyten, och vi har styrkan att accelerera vår tillväxt, såväl organiskt som genom förvärv, säger Mikael Matts.

Sverigechefen om finska Ares expansionsplaner:
”Viktigare att det blir rätt än att vi är med i något race”

Sandbäckenkoncernen omsatte 2020 cirka 1,45 miljarder kronor och har i dag drygt 800 anställda på närmare 30 orter i Sverige.