Logga in

Dansani köper svensk konkurrent och blir störst i Norden

Publicerad
6 mar 2020, 10:00

Dansani går om Svedbergs. På längre sikt är ambitionen att expandera till nya marknader i Mellaneuropa.

Dansanis ​​ägare och vd Carsten Friis köper den svenska konkurrenten INR Iconic Nordic Rooms. Med köpet blir Dansani/INR den största leverantören av badrumsmöbler och duschinredning i Norden.

Den totala omsättningen för företagen i de nordiska länderna Danmark, Sverige, Norge och Finland är 500 miljoner danska kronor, vilket motsvarar 700 miljoner kronor. Konkurrenten Svedbergs omsatte förra året 600 miljoner kronor.

Svedbergs blir störst i Norden efter köpet av Macro

INR:s och Dansanis sortiment kompletterar varandra. INR är ledande inom skräddarsydda duschlösningar och Dansani inom badrumsmöbler. Den kortsiktiga målsättningen med samgåendet är att fokusera på den befintliga verksamheten samt att stärka amarbetet. På längre sikt är ambitionen att expandera till nya marknader i Mellaneuropa.

– Enheten Dansani/INR får en storlek och styrka som är nödvändigt för att öka försäljningen på våra marknader och expandera till nya marknader, kommenterar Carsten Friis.

INR:s vd Per Skårner lämnar det operativa ansvaret efter köpet, men fortsätter i INR/Dansanis styrelse.

Därför kan duschväggen spricka i dina händer

INR designar, producerar och säljer badrumsmöbler, skräddarsydda duschlösningar, blandare och handdukstorkar. Företaget startade 1988, har huvudkontor i Malmö och produktion i Jönköping samt Malmö. Sedan 2010 har INR varit ägt av det finska riskkapitalbolaget Capman. Huvudmarknader för INR är Sverige, Norge och Finland. Förra året omsatte bolaget 400 miljoner kronor.

Dansani utvecklar och marknadsför produkter till badrummet. Företaget grundades 1983 och har  huvudkontor i danska Haderslev, Danmark. Dansani har dotterbolag i England, Holland,