Sverige tvåa i världsomfattande energiranking

Publicerad 11 nov 2015, 13:47

Sverige kommer på andra plats i World Energy Trilemma Index 2015, samma placering som förra året. I topp kommer Schweiz och på tredje plats Norge.

Rangordningen sammanställs av Världsenergirådet (World Energy Council). Dess generalsekreterare Christoph Frei var i dag på plats i Sverige för att tillsammans med energiminister Ibrahim Baylan (S) presentera indexet och Sveriges placering.

Indexet visar hur väl länder hanterar de tre aspekterna om försörjningstrygghet, prisvärdhet och miljömässig hållbarhet av produktion och användning av energi.

– Sverige är i toppen när de tre kategorierna sammanvägts. Det tyder på att vi i Sverige har hittat en balans mellan energisystemets alla dimensioner, säger Ibrahim Baylan i ett pressmeddelande.

Läs mer om Energy Trilemma Index 2015 här>>

Läs stor intervju med Ibrahim Baylan i nästa nummer av VVS-Forum, 11/2015, som kommer ut den 20 november.

Rekommenderade artiklar

Värmen ska grottlagras

Så blev VA-verket en plusenergianläggning

I danska Århus finns världens första vattenreningsverk som producerar mer energi än det gör av med. 

Energiministern sparkar på EU-kommissionen

Energiminister Ibrahim Baylan (S) efterlyser mer fart på ekodesignarbetet inom EU. I ett vasst formulerat brev till EU-kommissionen uttrycker han sin oro över att arbetet har avstannat.

Internationell tävling om lagring av solel

Det tyska solundret

Göteborg – Sveriges klimatstad

”Sverige bra rustat för energiomställning”

Sverige har mycket bättre förutsättningar för ”Energiewende” än Tyskland. Det menar konsulten Nina Björstrand i en ny debattskrift om vad Sverige kan lära av den tyska energiomställningen som diskuterades på tankesmedjan Fores kontor i Stockholm i dag.

Första steget mot hållbara städer

Sverige kräver 50 procents minskning av CO2

Klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP) träffar i dag EU-kommissionen och Europaparlamentet för att driva på EU:s klimatambitioner. Sverige kräver att målet om utsläppsminskningar av koldioxid skärps från 40 till 50 procent, enligt ett pressmeddelande från Miljö- och energidepartementet.

World Energy Outlook: Allt mer förnybart

Världens energibehov ökar fram till 2040 och det blir svårt att hålla den globala temperaturhöjningen låg. Den varningen utfärdar International Energy Agency (IEA) i 2014 års upplaga av rapporten World Energy Outlook (WEO-2014). Men samtidigt kommer förnybara källor stå för en allt större del av försörjningen.