Logga in

Internationell tävling om lagring av solel

Publicerad
15 okt 2015, 13:27

Energimyndigheten öppnar en ny global tävling ”Intelligent Energy Management Challenge” om energisystemlösningar för byggnader som producerar solel. Fyra tekniska lösningar har möjlighet att vinna upp till 10 000 euro vardera.
– Detta är ett nytt och spännande sätt att lösa ett samhällsproblem och skapa marknadsdialog, säger Erik Brandsma, generaldirektör på Energimyndigheten, i ett pressmeddelande.

Andelen förnybar elproduktion ökar och framtidens energisystem behöver mer lagring och flexibilitet. Kommuner och fastighetsägare är intresserade av lösningar och där finns också drivkraft att öka lönsamheten för egenproducerad solel.

– Kombinationen av solenergi och energilagring är ett viktigt utvecklingsområde för Sveriges framtida energisystem. Denna upphandlingsplattform för innovation har stora möjligheter att finna nya lösningar, anpassade till de behov som finns hos de deltagande kommunerna Eskilstuna, Uppsala, Arvika och förhoppningsvis många fler, säger Erik Brandsma.

Tävlingen syftar till att stödja behovsdriven innovation och underlätta kommersialisering av framtagna lösningar.

Tre svenska kommuner har anmält sitt intresse att delta i tävlingen och upplåta byggnader att testa de vinnande bidragen på – Eskilstuna, Uppsala och Arvika.

FAKTA/

  • Tävlingen öppnar den 15 oktober 2015.
  • Tävlingen stänger den 2 februari 2016.
  • Vinnande bidragen offentliggörs den 30 april 2016.
  • Högst fyra bidrag kommer att väljas ut och tilldelas 10 000 euro vardera.
  • Vinnarna kommer att bjudas in till förhandling med de deltagande kommunerna av pilotprojekt till ett värde av 50 000 euro.
  • Framgångsrika pilotprojekt kan resultera i upphandlingar till ett värde av 2,8 miljoner euro.
  • Energimyndigheten är huvudorganisatör av tävlingen.