Logga in

Pop för tappvatten

Publicerad
22 mar 2018, 07:29

I dag är det Världsvattendagen.  Och nu finns ett kranmärkt popband – Mother Mink – som tar ton för det svenska tappvattnet.

Hållbarhetsmärkningen kranmärkt är branschorganisationen Svenskt Vattens sätt att uppmärksamma verksamheter som är fria från flaskvatten och endast använder tappvatten.

Sveriges tappvattenkvalitet tillhör det bästa i världen, men ändå dricker svenskarna mer flaskvatten i dag än för nio år sedan, menar Svenskt Vatten, och hänvisar till statistik från Sveriges Bryggerier.

Flaskvatten ger upphov till minst 300 gånger större koldioxidutsläpp än samma mängd tappvatten, flaskvatten beräknas även vara 250 gånger dyrare. För att få fler att välja tappvatten framför flaskvattnet sprids kranmärkt nu till fler branscher.

Dan Löfgren

– Vi är glada att Mother Mink, som världens första popband, har kranmärkt sig och hoppas att andra aktörer i musikbranschen vill göra detsamma. Det är ett enkelt sätt att bidra på och musik är ett fantastiskt sätt att kommunicera hållbarhetsfrågan på, säger Dan Löfgren, kommunikationschef på Svenskt Vatten, i ett pressmeddelande.

Läs mer: Han tog priset

Sedan lanseringen för ett år sedan har företag med skiftande branschtillhörigheter, kommuner, länsstyrelser och nu även ett popband kranmärkt sig.

Mother Mink

– Det känns jättekul att vara det första kranmärkta bandet. Nu vill vi inspirera och uppmana fler att ta ställning för kranvatten. Det vi konkret kommer att göra är att ha med kranvatten i vår rider, som vi skickar ut till alla spelställen. Och såklart, väl på plats välja att dricka kranvatten i stället för buteljerat flaskvatten, säger Fanny Wistrand, sångerska i Mother Mink.

Mother Mink är en musikduo baserad i Stockholm och består av Fanny Wistrand och Johan Axelsson.

Läs mer: VA-pris till Norge

Världsvattendagen startades 1992 på initiativ av FN:s generalförsamling och infaller varje år 22 mars. Målet är att lyfta fram vattenfrågor i alla dess former. I Sverige koordineras Världsvattendagen genom Svenska Hydrologiska Rådet (SHR) och har firats sedan 2006.

Under årets tema är ”Nature for Water”, naturbaserade vattentjänster. Det handlar om hur vi kan använda hur vi kan använda naturen för att lösa vattenrelaterade problem.

Miljöproblem, tillsammans med klimatförändringar, driver vattenrelaterade kriser runt om i världen. Översvämningar, torka och förorenade vattenresurser kan alla försämras av att vegetation, mark, floder och sjöar förändras eller tas bort.