Ris och ros för regeringens vårbudget

Publicerad 15 apr 2015, 10:46

VÅRBUDGETEN. Miljardsatsningen på skolrenoveringar får med beröm godkänt av Svensk Ventilation. Däremot blir det blandat mottagande för investeringsstöd i byggsektorn och underkänt för en ”jobbfientlig politik”.

VVS-Forum har gjort ett urval av kommentarer från olika organisationer till regeringens vårbudget. Bostadssubventionerna kommer i höstbudgeten, men kommenteras här ändå.

 • Svensk Ventilation välkomnar satsningen på drygt 1 miljard kronor på skolans fysiska arbetsmiljö – inte minst inomhusluften.
  – Åtgärdas inte problem med inomhusluften får elever och skolpersonal ta konsekvenserna i form av en sämre lärande- och arbetsmiljö, astma och allergier, säger Britta Permats, vd på Svensk Ventilation.
 • Sveriges Byggindustrier (BI) anser att investeringsstöd för ett ökat bostadsbyggande är fel väg att gå. Det gäller även det stöd regeringen vill införa till kommunernas klimatarbete. 
 • – Även om intentionen är god har byggbranschen dåliga erfarenheter av investeringsstöd. Mina erfarenheter av subventioner är att de snedvrider marknaden och innebär en brist på långsiktighet, säger Ola Månsson, vd på BI, i ett pressmeddelande.
 • VVS Företagen delar BI:s synpunkter. Stimulanser till byggandet måste utformas klokt och med långsiktighet så att de inte snedvrider marknaden, menar VVS Företagen.
  – Jag tycker att det är vällovligt att regeringen har en klar intention med att stimulera bostadsbyggandet, men det är minst sagt olyckligt att de sker på bekostnad av ROT-avdraget, säger Johan Mossling, tf vd för VVS Företagen.
 • Sabo (som organiserar de allmännyttiga bostadsföretagen) välkomnar dock subventionerna, men pekar också på att bostadsbidraget bör höjas.
  – Det är välkommet, flera hyresgäster i allmännyttans bostäder är äldre med små ekonomiska marginaler. Men regeringen behöver även höja bostadsbidraget. Nivån har inte hängt med och bostadsbidraget täcker en allt mindre del av boendekostnaderna, säger Kurt Eliasson, vd för Sabo.
 • Svenskt Näringsliv tillhör en av de mest kritiska rösterna och menar att regeringen lägger en jobbfientlig vårbudget.
  – Regeringen lägger förslag som drabbar jobb, investeringar och företagande med kostnader på tiotals miljarder kronor. Det är en farlig väg att gå i ett läge när vi behöver stärka Sveriges konkurrenskraft, säger Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne i ett pressmeddelande.