Sweco och Skanska favoriter bland studenter

Publicerad 12 mar 2015, 11:15

Teknikkonsulterna Sweco och ÅF samt byggjätten Skanska tillhör landets 20 mest attraktiva arbetsgivare bland blivande ingenjörer, enligt den årligt återkommande Företagsbarometern av employer branding-företaget Universum. 

Företagsbarometern 2015 genomfördes under perioden september 2014–februari 2015. Undersökningen har gjorts via internet och bygger på svar från över 23 000 studenter från Sveriges universitet och högskolor. De studenter som har deltagit i undersökningen är ekonomistudenter, högskole-, civilingenjörsstudenter samt studenter inom fastighetsmäklare, juridik, samhällsvetenskap och humaniora, hälsa/medicin, naturvetenskap och data/IT.

Bland civilingenjörsstudenterna är Ikea, Google och Sweco de mest attraktiva arbetsgivarna. Bland högskoleingenjörerna toppar Skanska följt av Ikea och Google. Peab kommer på 5:e plats och konkurrenten NCC på 7:e plats på listan över högskoleingenjörernas drömarbetsgivare.

– Genomsnittet för hur många arbetsgivare studenterna är intresserade av ökar varje år. Det kan bero på att fler företag satsar på att kommunicera med studenterna, men också att studenterna är mer medvetna och letar efter information om olika arbetsgivare, säger Susanne Grossauer, employer branding-specialist på Universum, i ett pressmeddelande.

Det som är viktigast för studenterna när de väljer arbetsgivare är att de kan få bra referenser och hög inkomst. De tycker också att det är viktigt med en kreativ och dynamisk arbetsmiljö.

– Studenterna efterfrågar ständig utveckling och ledare som stöttar dem. De vet att de inte är färdiga när de kommer ut från universitetet och är rädda att fastna någonstans utan att de utvecklas, menar Susanne Grossauer.

De viktigaste karriärmålen för studenterna är att få en balans mellan arbete och privatliv samt att de kan känna sig trygga och säkra i deras arbete, enligt Universum. 

Läs hela listan här.