Hon blev årets Isabellestipendiat

Publicerad
10 okt 2016, 08:57

Årets Isabellestipendiat är en erfaren och viljestark målare som vägrar anpassa sig efter branschens stereotypa mall. Priset i form av 20 000 kronor och ett diplom delades ut förra veckan på mässan Hem, villa & bostadsrätt i Stockholm.

Therese Marteleur heter 2016 års Isabellestipendiat. Hon utsågs bland 382 nominerade kvinnor i byggbranschen.

– Therese är den första målaren som tilldelas stipendiet och det känns jättekul. Hon jobbar aktivt med att lyfta upp alla delar i målaryrket bland annat genom podcasten Målpodden. Therese och hennes firma står väldigt mycket för den moderna byggbranschen och många borde ta efter hur hon jobbar, bemöter kunder och levererar resultat, säger Isabelle McAllister, initiativtagare och juryns ordförande, om valet av årets stipendiat.

Therese Marteleur driver sedan 2012 Marteleur Måleri, men har inte alltid sett det som självklart att jobba i den tuffa branschen.

– Isabellestipendiet ger mig styrka och inspiration till att använda fler färger på paletten. Om jag lyckas peppa en tjej att fortsätta i branschen blir jag väldigt stolt. Det är många gånger jag själv har tvivlat över mitt yrkesval.

Juryns motivering:

”Med lång erfarenhet, enträgen beslutsamhet och öppet sinne har hon skapat sig en unik och betydelsefull plats inom målarsektorn. Trots hårda påfrestningar i en fortfarande mansdominerad yrkessfär förblir hon stadig, redo att stå upp för jämlikhet och långsiktiga arbetsmetoder. Det är därför en ära att 2016 års Isabellestipendium tilldelas Therese Marteleur. Med sitt mod inspirerar hon till andra sätt att arbeta – en ny och hållbar hantverksbransch – öppen för alla.”

Isabellestipendiet instiftades 2011 av inredaren och programledaren Isabelle McAllister för att uppmuntra fler kvinnor att utbilda sig och uppmärksamma de som redan är verksamma inom den starkt mansdominerade byggbranschen. Stipendiet är på 20 000 kronor och är ett samarbete mellan den ideella föreningen Rättviseförmedlingen och Isabelle McAllister.

Läs mer om Isabellestipendiet här.