Logga in

VVS-chef prisad för bästa arbetsmiljön

Publicerad
1 okt 2019, 12:31

Fotboll och att äta lunch tillsammans är nycklar till framgångsrikt arbetsmiljöarbete. Det menar platschefen på ett VVS-företag i Stockholm som fått årets Arbetsmiljöstipendium.

VVS-chefen Oskar Olsén belönas av organisationen Prevent för sitt arbetsmiljöarbete på Nytorps Rör i Farsta, Stockholm. Just nu arbetar han med ombyggnationen av Henriksdals reningsverk, något som VVS-Forum tidigare skrivit om.

VVS-chefen som har LÄTT att rekrytera

Han basar över åtta VVS-montörer, varav två kvinnor, och värnar om jämställdheten i en bransch där kvinnorna i dag utgör en (1) procent.

– Jag har en vision att vi ska vara 50–50 procent män och kvinnor i VVS-branschen.

Vad har du gjort för arbetsmiljön?

– Man får se till att alla mår bra och att ingen far illa. Det handlar om grundläggande saker som att äta lunch tillsammans. På det sättet så hoppas jag att kunna upptäcka någon som är låg, säger Oskar Olsén, som också arbetar med arbetsmiljöfrågor med underentreprenörerna.

– Jag har ett ansvar för dem också, det handlar om säkerhet. Jag skriver alltid arbetsberedningar, säkerhetsanalyser och risklistor till underentreprenörerna.

För att få till ett fungerande samarbete är han också delaktig i alla skyddsronder på arbetsplatsen.

”Vi hoppas att arbetsmiljö blir en konkurrensfördel”

Var har du fått din sociala kompetens från?

– Jag har spelat fotboll i division 2 och 3 i olika Stockholmslag och de som deltagit i en lagidrott vet att alla spelare måste må bra för att man ska nå ett gott resultat. Mår människor bra så gör de ett bra jobb, det är min erfarenhet efter 15–20 år i byggbranschen. Men har man det jobbigt i privatlivet så kan man inte prestera jättebra på jobbet, säger han och förklarar att alla i teamet ska vara med och bestämma vad prispengarna ska gå till.

Stress dödar alltfler på jobbet

Andreas Lavrell, vd på Nytorps Rör, är alldeles lyrisk över Oskar Olséns insatser:

– Det här är ett pris för hela branschen. Vi visar att installationsbranschen är under förändring, att branschen går mot jämlikhet, att det slits och jobbas varje dag för en sund arbetsmiljö, säger han.

Prevent, som ägs av fack och arbetsgivare tillsammans, delar varje år ut Arbetsmiljöstipendiet till personer som aktivt arbetar för att utveckla och förbättra arbetsmiljön.

I år delar Oskar Olsén priset med Jan Åkesson, huvudskyddsombud på Siemens i Solna. Prissumman på 15 000 kronor vardera kommer gå till aktiviteter för att förbättra arbetsmiljön på stipendiaternas arbetsplatser.