Logga in

Så bossar du rätt över de gamla jobbarkompisarna

Publicerad
9 jan 2020, 10:41

Att bli chef över gamla kollegor innebär en stor utmaning. Nyckeln till en bra övergång från kollega till boss är att skapa nya roller – både för dig själv och för gruppen.

Carina Lätt är ledarskapsexpert och har skrivit boken Ny som chef – Ny som ledare. Hon trycker på vikten av att skapa nya roller – både för dig själv och för gruppen.

– Problemet är att du redan har en roll i gruppen som du måste ändra på. Du är på samma nivå och har samma roll som de andra, och helt plötsligt skall du bli något annat, säger Carina Lätt.

VVS-chef prisad för bästa arbetsmiljön

Många som blir chef över sina gamla kollegor märker av gruppens ändrade attityd, och för den som inte är förberedd kan den nya chefsrollen kännas ensam.

– Det brukar märkas vid fikarasten att samtalet förändras när chefen kommer in i rummet, säger hon.

Hon menar också att det är viktigt att se till så att man får utbildning i ledarskap och gärna ett externt stöd, så som chefsnätverk att dela med sig av erfarenheterna i. Inför övergången är det också viktigt att kommunicera med gruppen som skall ledas.

Flosklerna du ska undvika när du söker nytt jobb

– Ha individuella samtal med medarbetarna innan du tar över som chef. Och prata om vad det innebär och hur de ser på det. Vi har olika relationer till olika kollegor och det är bra att ta det enskilt med en och en. Det kan till exempel vara någon annan som har sökt chefsjobbet men inte fått det, säger Carina.

Ett vanligt misstag är att nya chefer inte släpper arbetet på detaljnivå. Men det är samtidigt en svår balansgång eftersom det är få ledare idag som enbart är chefet. De flesta sv dem har även operativa arbetsuppgifter. Men som boss är det viktigt att hitta en balans mellan de dubbla rollerna.

Fem frågor du ska besvara i ansökningsbrevet

– Du kommer inte att ha tid och möjlighet att arbeta på detaljnivå, men framförallt så hämmar du ju andras utveckling vilket skapar onödig irritation när medarbetarna känner att de inte får växa, säger hon.

Det är vanlig att medarbetare som är bra på sina jobb befordras till chefer. Fördelen är att den nya bossen kan organisationen och kulturen – men enligt experten finns det också en fara i det.

– Det är inte säkert att den som är duktig på sitt jobb är en bra ledare också. Risken är att man tappar en kompetent medarbetare och får en dålig chef istället, säger Carina Lätt.

FAKTA

Carina Lätts tips för en bättre övergång från kollega till chef

• Ha individuella samtal med var och en i gruppen innan du tillträder
• Gå en utbildning i ledarskap.
• Skaffa någon utanför arbetsplatsen att bolla erfarenheter och frågor med.
• Håll dig borta från detaljarbetet.
• Gör en tydlig skillnad på privatliv och arbete.

Rekommenderade artiklar

Shojaddin fick en fast tjänst två veckor innan han skulle utvisas: ”Jag är jätteglad”

Annons

Många arbetstimmar att spara för installatörer och plattsättare

Vägghängda toaletter blir allt mer populära. TECEs WC-fixtur med Safetybag förenklar installationen för VVS-montörer, snickare och plattsättare eftersom tätskiktet sitter förmonterat på fixturen. En konstruktion som sparar många arbetstimmar när konsumenten efterfrågar en vägghängd toalett.

”Det finns en orsak till sexismen, rasismen och homofobin i branschen”

”Det är galet att branschen består av 99 procent män”

”Det skriks efter fler sprinklermontörer än fotbollsproffs”

”VVS-branschen är bättre än sitt macho-rykte”

Brister i arbetsmiljön – arbetsgivarens skyldigheter

Arconas vd om toalettklottret ”Detta är helt oacceptabelt”

EU-pengar till jämställdhet i byggbranschen

Hon blev årets Isabellestipendiat

Årets Isabellestipendiat är en erfaren och viljestark målare som vägrar anpassa sig efter branschens stereotypa mall. Priset i form av 20 000 kronor och ett diplom delades ut förra veckan på mässan Hem, villa & bostadsrätt i Stockholm.

Har sökt 500 lärlingsplatser utan resultat

Branschen skriker efter VVS-montörer, men Lamin Cham, 25 år, får ingen lärlingsplats. Han valde att utbilda sig till VVS-montör, eftersom han visste att yrket är ett av de största bristyrkena i landet. – Jag trodde att det skulle bli lätt att få jobb, men jag får inte ens en lärlingsplats, säger Lamin Cham.