Logga in

Svårt hitta VVS-folk

Publicerad
23 sep 2014, 12:58

Under första halvåret 2014 beräknas det samlade värdet av värme och sanitetsinstallationer till cirka 17,6 miljarder kronor, i stort sett lika mycket som under samma period 2013. Under de kommande åren väntas att marknaden växa samtidigt som det är svårt att rekrytera personal, det visar VVS Företagens senaste konjunkturrapport.

Håller prognosen kommer marknaden att ha hämtat in de senaste två årens nedgång redan i år, menar VVS Företagen.

Det har blivit svårt att hitta personal. Nästan alla, 97 procent av de tillfrågade, anser att det är svårt eller mycket svårt att hitta rätt sorts kompetens till ledningsfunktioner. Och nästan lika komplicerat verkar det vara att hitta tjänstemän med önskad utbildning och erfarenhet.

Drygt 85 procent av de tillfrågade har svårt att få tag på montörer med rätt kompetens. Enligt VVS Företagen är det ett stort problem eftersom omkring 60 procent av de tillfrågade företagen planerar för nyanställningar av montörer i år.

VVS Företagen menar också att det finns osäkerhetsfaktorer som påverka bygg- och andra investeringar de närmaste åren.

– ROT-avdraget i sin nuvarande form har gett stora affärsmöjligheter för både befintliga och nystartade företag i VVS-branschen, och vi hoppas förstås att kommande regering inser värdet av detta. Våra medlemsföretag anser att politiska beslut utgör ett av de största hoten och osäkerhetsfaktorerna på marknaden i nuläget, säger Johan Mossling, tf vd på VVS Företagen, i ett pressmeddelande.

Det finns förhoppningar om att en del av de omfattande satsningar på bostadsbyggandet som utlovats i valpropagandan blir verklighet inom kort, menar VVS Företagen.