Fortsatt stor efterfrågan på VVS-montörer och elektriker

Publicerad 20 feb 2020, 09:46

VVS-montörer och elektriker fortsätter att vara heta yrken, både i år och på fem års sikt. Det visar en ny prognos från Arbetsförmedlingen.

Det är goda framtidsutsikter för VVS-montörer och elektriker, enligt Arbetsförmedlingen som tittat på närmare 200 yrken både på nationell nivå och på länsnivå.

Här är förra prognosen för VVS-montörer

Undersökningen bygger på över 9 000 intervjuer med arbetsgivare runt om i landet.

Bland de hetaste yrkena med minst konkurrens om jobben finns bland annat VVS-montörer, elektriker, snickare, svetsare, mekaniker och reparatörer.

Ida Karlsson, Arbetsförmedlingen

– Det är framförallt utbildad arbetskraft som efterfrågas och en slutförd gymnasieutbildning är det viktigaste. Har du dessutom en yrkesutbildning från gymnasiet eller högskolan, är jobbchanserna oftast stora, säger Ida Karlsson, analytiker på Arbetsförmedlingen.

VVS-företagaren som söker med ljus och lykta efter montörer

Enligt Arbetsförmedlingens Yrkeskompass är det bara Jämtlands län som har balans på arbetsmarknaden för VVS-montörer. Se karta över hela landet här.

Yrken inom övriga utbildningsnivåer (ej högskola) där det råder stor brist på arbetskraft i år och på fem års sikt. Listan är i alfabetisk ordning.

  • Buss- och lastbilsförare
  • Elektrikeryrken
  • Kockar
  • Maskinställare och maskinoperatörer inom metallarbete
  • Motorfordonsmekaniker och fordonsreparatörer
  • Svetsare
  • Träarbetare och snickare
  • Underhållsmekaniker och maskinreparatörer
  • Undersköterskor
  • VVS-montörer

Rekommenderade artiklar

Stor brist på arbetskraft

Vägghängda toaletter blir alltmer populära. TECE WC-fixtur med Safetybag gör det snabbt och enkelt att installera.

Annons

”Vi sparar både tid och kapar arbetsmoment”

Allt fler väljer att installera vägghängda toaletter. TECE har tagit fram en revolutionerande WC-fixtur som gör det jobbet enklare och snabbare för installatören – […]

Arbetskraftsbristen ökar inom installationssektorn

Stöd till snabbspår för nyanlända

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) har i dag fått regeringens uppdrag att under 2015 besluta om bidrag till kollektivavtalsslutande organisationer för särskilda insatser för att påskynda nyanländas etablering på arbetsmarknaden. Bidrag får uppgå till högst 5 miljoner kronor. – Jag är glad att arbetsmarknadens parter ställer sin kompetens till förfogande för att kunna skräddarsy snabba vägar in på arbetsmarknaden för nyanlända, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, i ett pressmeddelande.

VVS-montörer hett eftertraktade

VVS-montörer, högskoleingenjörer samt kyl-, värmepump- och ventilationstekniker är hett eftertraktade på arbetsmarknaden. Och arbetsgivarna ser att behovet inom de tekniska branscherna kommer att öka framöver. Det uppger Statistiska Centralbyrån (SCB) i sin senaste Arbetskraftsbarometer.

”Bättre matchning krävs mellan bristjobb och jobbsökande”

Miljardsatsning på validering ska ge flyktingar jobb

BUDGET 2016. Regeringen inför den första oktober en valideringsreform som beräknas kosta drygt en miljard kronor under fyra år. Tanken är att samla information om vad olika utbildningar innehåller och på vilken nivå de ligger. – Det ska underlätta arbetet och stimulera utvecklingen av validering, säger gymnasie- och kunskapslyftsminister Aida Hadzialic (S), i en pressrelease från regeringskansliet.

Lärlingsplatser försvinner i coronakrisen

Listan över de hetaste yrkena till 2024

Nytt kort ska stoppa fusket

Polska byggjobbare ökar kraftigt