Logga in

VVS-montören Martin Modin är branschens nya youtuber

Publicerad
18 dec 2019, 07:00

Till vardags är Martin Modin VVS-montör. Men nu också Youtuber för att locka unga till branschen.

– Det roligaste med mitt jobb är att få se hur allt funkar och är sammansatt, som hur en byggnad får liv, säger Martin Modin, 27, VVS-montör och nu också youtubeprofil i Installatörsföretagens nya kanal Inkopplat.

Just nu, är det Stockholm 01, den nya skrapan vid Gullmarsplan, som är hans vardagliga arbetsplats.

I Inkopplat får vi hänga med Martin Modin, elektrikern Sanna Immonen och influencern Hampus Hedström till olika platser i Stockholm för att titta närmare på installationslösningarna: kylsystemet på Tekniska museet, luftsystemet på Oscarsteatern och snökanonerna i Hammarbybacken.

– Det känns jättekul och spännande. Jag hoppas att vi kan locka fler yngre till yrket genom att visa hur mycket olika saker man kan göra, säger Martin Modin.

Arbetsgivarna är med och bedömer eleverna;
Provet som ska ge en fot in i arbetslivet 

För hans egen del har yrket gått i arv från pappan. Efter avslutad utbildning 2011 har han jobbat för samma företag, Carl Hanssons Rör & Värme AB.

Vilket är det roligaste VVS-jobbet du har gjort?

– Det roligaste och svåraste var på Huddinge sjukhus där jag jobbade med medicinska gaser, andningsluft och teknisk tryckluft. För det krävs ett särskilt certifikat. Det var kul att lära sig en annan typ av lösning och intressant att komma in i sjukhusmiljön istället för att bocka rör.Helene Stors

Målgruppen för kanalen är framförallt unga mellan 13 och 16 år, berättar Heléne Stors, som arbetar med ungdomskommunikation, på Installatörsföretagen.

Peder Skrivares skola i Varberg är Sveriges bästa VVS-skola

– Unga idag är väldigt medvetna, de är klimatintresserade och vill göra nytta. Våra branscher erbjuder unga en möjlighet att bidra till det klimatsmarta samhället, säger hon.

Inkopplat med Martin Modin, Sanna Immonen och Hampus Hedström sänds i sex avsnitt med start 18 december, Planen är att kanalen ska vara ett långsiktigt projekt som sträcker sig under mist två år, som visar upp hela branschen.

FAKTA

Martin Modin

Ålder: 27 år
Arbetsplats: Carl Hanssons Rör & Värme
Bor: Gustavsberg