Logga in

Alingsåshem vann europeiskt miljöpris för Brogården

Publicerad
25 jun 2014, 12:08

Alingsåshem vann i går det europeiska hållbarhetspriset European Sustainable Energy Awards för energieffektiviseringen och renoveringen av Brogården.

Brogården i Alingsås är det första flerbostadshusområdet i Sverige, som energieffektiviserats med passivhusteknik. Projektet visar att det är möjligt att omvandla gamla energislösande hus till moderna passivhus och spara minst 75 procent av energibehovet för uppvärmning.

– Det var hållbarheten i Brogården-projektet som gjorde avtryck. Att vi tog hänsyn till den sociala hållbarheten framförallt, att människor kan bo kvar i alla stadier av livet. Juryn framhöll också att de såg ett värde i att vi tänkt långsiktigt i vår planering, säger Alingsåshems vd Ing-Marie Odegren i ett pressmeddelande.

Allmännyttiga Alingsåshem var en av fem kandidater till att ta hem EU:s European Sustainable Energy Awards i kategorin Living, boende. Priset till Alingsåshem innebar att det var andra året i rad som vinnaren i den kategorin var svensk. I fjol vann Umeås kommunala bostadsbolag Bostaden kategorin Living för projektet Hållbara Ålidhem.

European Sustainable Energy Awards uppmärksammar betydelsefulla projekt inom energieffektivisering, förnybar energi och hållbara transporter. Projekten bedöms av en expertjury som har utsetts av EU-kommissionen.

Totalt 30 av 342 inkomna bidrag var i år nominerade till priset, som delades ut för åttonde gången. I kategorin Consuming, energieffektivisering, var Xylem Sverige nominerat för sitt projekt att lagra och återvinna energi vid produktionsanläggningen i Emmaboda. Vinnare i den kategorin blev Methapower, Österrikes största biogasanläggning som producerar el, värme och biogas, vilket bidrar till regionalt energioberoende.