Logga in

De vann internationellt vattenpris

Publicerad
1 sep 2016, 08:44

En innovation som efterliknar växters förmåga att samla in vatten, vann Stockholm Junior Water Prize. Prins Carl Philip delade ut priset vid en ceremoni under World water week i Stockholm nyligen.

Tre studenter från Thailand, Sureeporn Triphetprapa, Thidarat Phianchat och Kanjana Komkla, fick Stockholm Junior Water Prize för sin innovativa vätskeansamlingsenhet.

De thailändska studenterna har undersökt hur växter samlar in vatten och byggt en anordning som bland annat installerats på gummiträd.

– Det här visar att vi måste börja på en lokal nivå för att göra verkliga framsteg mot att uppnå en hållbar utvecklingsmålen. Detta är ett mycket bra exempel, en enkel, smart och hållbar lösning, vilket gör stor skillnad, säger Torgny Holmgren, chef för Siwi, Stockholm international water institute, som är värd för den årligt återkommande World water week.

Tusentals unga forskare runtom i världen deltar i tävlingen Stockholm Junior Water Prize.

Den amerikanska ”vattendetektiven” och professorn Joan B Rose fick Stockholm Water Prize för ”hennes outtröttliga bidrag till den globala folkhälsan genom att bedöma riskerna för människors hälsa i vatten och skapa riktlinjer och verktyg för beslutsfattare och samhällen för att förbättra den globala välfärden”.

Joan Rose är en av världens främsta experter på mikroorganismen Cryptosporidium, som smittade 20 000 personer i Östersund 2010.

Priset delades ut av kungen, Carl XVI Gustaf, vid en ceremoni i Stockholms stadshus under pågående World Water Week.