Logga in

Svartjobben minskar

Publicerad
18 dec 2014, 09:29

Allt färre säger sig känna någon som har arbetat svart de senaste åren. Även antalet personer som känner någon som anlitat svart arbetskraft har sjunkit. Det visar en ny undersökning från Skatteverket.

Rapporten bygger på intervjuer med allmänhet och företag om deras inställning till och kännedom om svartarbete. Trenden är fortsatt positiv, skriver Skatteverket i en pressrelease. Allt färre känner någon som jobbar svart eller anlitar svart arbetskraft.

– Att andelen som känner någon som arbetar svart eller känner någon som anlitar svart arbetskraft stadigt sjunker tyder på att svartarbete har minskat och det är förstås positivt, säger Skatteverkets generaldirektör Ingemar Hansson, i pressmeddelandet.

I årets undersökning svarade 78 procent av de tillfrågade att de inte känner någon som anlitat svart arbetskraft under det senaste året, mot 69 procent för två år sedan.

Det är också färre som känner personer som har arbetat svart. I år svarade 22 procent att de känner någon som arbetat svart under det senaste året. Motsvarande siffra år 2012 var 29 procent.

Överhuvudtaget är acceptansen för svartarbete låg. Endast fem procent av medborgarna tycker att det är OK att folk arbetar svart.