Logga in

Fritt fram för sociala krav vid LOU-upphandlingar

Publicerad
1 jul 2015, 14:26

ALMEDALEN. Sociala krav kommer att kunna ställas i offentliga upphandlingar. Det klargjorde civilminister Ardalan Shekarabi (S) vid ett seminarium om offentliga upphandlingar som Sveriges Byggindustrier arrangerade.

Nya upphandlingsregler ska träda i kraft under våren 2016. Bakgrunden är tre EU-direktiv från 2014 om offentliga upphandlingar. Regeringen har därför nyligen skickat en remiss till lagrådet. Det råder heller ingen tvekan om att offentliga beställare nästa år kommer att kunna ställa sociala krav i upphandlingar av bland annat byggtjänster.

– Det kommer att vara möjligt att ställa sådana krav, frågan är bara hur de ska formuleras. De måste naturligtvis stå i proportion till kontraktsvärdet, fastslog Ardalan Shekarabi och skickade en tydlig signal till bland andra Ola Månsson, Sveriges Byggindustrier (BI).

Ola Månsson hade dessförinnan påtalat problem med sociala krav i offentliga upphandlingar.

– Vi har i Sverige ett stort ansvar att ta hand om de 80 000 flyktingar som kommer varje år. Men är det vi entreprenörer som har ansvaret eller är det stat och kommun? Med samverkan kan man lösa mycket, men det handlar om att konkurrera om vår profession och det är inte att ta hand m personer som inte har arbete. Vår profession är att producera och tillverka vilket vi är duktiga på, sa Ola Månsson.

Han tyckte byggbranschen redan tar ett stort ansvar för personer som råkat ut för arbetsskador genom bolaget Galaxen. Han påminde om att man genom Galaxens omhändertagande årligen får ut cirka 700 personer tillbaka i arbete. Hans idé var att använda Galaxen för att validera flyktingars kompetens och slussa ut dem i arbete.

Läs mer om seminariet och bland annat Skanska syn på detta i nr 8/2015 med utgivning den 29 augusti.