Luft/vattenvärmepumpar är mer lönsamma än bergvärme, enligt en rapport. Foto: Panasonic/Jan Lööf

Mer lönsamt installera luft/vattenvärmepump jämfört med bergvärme?

Publicerad: 03 februari 2021 Text: Eva-Maria Fasth

Konsumenten tjänar på att installera en luft/vattenvärmepump, jämfört med bergvärme. Det visa en ny rapport från Aktea Energy.

Rapporten från Aktea Energy är beställd av Panasonic Heating & Cooling Solutions och visar att det är betydligt billigare över tid för konsumenten att låta installera en ny luft/vattenvärmepump jämfört med bergvärme.

Het värmepumpsmarknad: "Här kommer det finnas gott om jobb för små och stora företag"

Men även för VVS-montören finns det fler fördelar än nackdelar, enligt rapporten. Bland annat är installationstiden kortare för en luft/vattenvärmepump och det krävs heller inget bygglov.

Medan en installation av en luft/vattenvärmepump är färdig på några timmar och värmepumpen kan starta direkt tar en installation av en bergvärmepump betydligt längre tid.

Förutom att det krävs en anmälan till miljö- och hälsoskyddskontoret i den aktuella kommunen krävs det i vissa fall även bygglov innan installationen av bergvärmepumpen kan starta. Det är en process som ibland kan ta flera månader.

6 heta värmepumptrender

– Det har skett stora tekniska framsteg och i princip är luft/vattenvärmepumpar lika energieffektiva som bergvärme, men med en betydligt lägre kostnad för installation, säger Frida Rosenlind, kommunikationschef Aircon, Panasonic Nordic, i ett pressmeddelande.

Enligt rapporten har konsumenter, som väljer bergvärme, i snitt har betalat 50 000 kronor mer för sin uppvärmning efter 20 års drift än den som valt en luft/vattenvärmepump.

Nya energikrav: Här blir det tuffare för frånluftsvärmepumpar

Detta beror främst på investeringskostnaden, där installation av bergvärme kan kosta upp emot 175 000 kronor, jämförelsevis med luft/vattenvärmepumpen som landar på cirka 115 000 kronor.

Rapporten har jämfört installationer av en luft/vattenvärmepump och en bergvärmepump i ett småhus. Jämförelsen har genomförts med energiberäkningar i VIP-Energy och beräkningen är gjord på fem orter i Sverige.

Läs hela rapporten här.

Fler nyheter

Caverions vd får gå

02 mar 2021 | Ari Lehtoranta lämnar sin befattning som vd och koncernchef för Caverion-koncernen. Styrelsens ordförande, Mats Paulsson, som tidigare varit vd på...