Logga in

Metallremsor ska fördubbla effekten från värmepumpar – utan köldmedium

Publicerad
19 dec 2023, 15:44

Både värme och kyla till dubbel effekt – men bättre för miljön tack vare att man kan skippa köldmedium. Det ska resultatet av en nyutvecklad teknik bli.

Det är forskare i Luxemburg som har tagit fram den värmepumpsliknande tekniken som använder vad de kallar ”electrocaloric cooling”. 

Läs också:
”Värmepumpen skulle spara el – men det blev tvärtom”

Läs också:
”Att stänga av elpatronen är det dummaste man kan göra”

Magasinet New Scientist skriver att luftkonditionering står för en femtedel av all elförbrukning i fastigheter globalt men att forskarna vid Luxemburgs universitet har utvecklat en teknik baserad på metallerna bly, skandium och tantal.

Den använder inte något köldmedium och forskarnas mål är att den ska kunna nå nära dubbelt så stor effekt som vanliga värmepumpar. ”Electrocaloric cooling” uppstår när materials temperatur förändras av att elektriska laddningar tillförs samt upphör.

Enligt Ny Teknik användes åtta remsor av metallerna i ett bad av kiselolja. När en elektrisk laddning hettade upp remsorna så rörde sig oljan till höger och vid kylning till vänster. Oljan kan cirkuleras för att kyla eller värma upp ett utrymme med ett 21 grader stort spann i temperaturskillnad.

Läs också:
”Jag framstår som en ’bad guy’ som tagit värmepumparna och sagt tack och hej”

Verkningsgraden på 67 procent skulle innebära en stor energieffektivisering men så stor effekt har man inte kunnat utvinna än. Det system som finns nu har en verkningsgrad på 12 procent och gäller kylningen. De som genomfört studien menar att metaller med bättre ledningsförmåga kan höja effekten.