Logga in

Kritik mot studie om luft/vattenvärmepumpar vs bergvärme

Publicerad
17 feb 2021, 06:00
| Uppdaterad
27 mar 2021

I en färsk studie från Aktea dras slutsatsen att konsumenten tjänar på att installera en luft/vattenvärmepump jämfört med bergvärme. Resultatet har ifrågasatts från flera håll.

VVS-Forum skrev nyligen om studien, gjord av Aktea Energy. Studien var beställd av Panasonic, som inte har bergvärmepumpar i sortimentet.

Läs också:
Mer lönsamt installera luft/vattenvärmepump jämfört med bergvärme?

Enligt studien är det betydligt billigare över tid för konsumenten att låta installera en ny luft/vattenvärmepump jämfört med bergvärme. Framför allt är det den lägre installationskostnaden som står för besparingen. Men studien har mötts av kritik i sociala medier, från vissa branschexperter och montörer.

Eva Rosqvist, värmepumptekniker

– Med bra markförhållanden och närhet till berg, så är bergvärme oslagbart under kalla vintrar. Driftkostnadsmässigt blir det dessutom dyrare att köra en luft/vattenvärmepump än bergvärme, säger Eva Rosqvist, värmepumpstekniker och administratör av Facebook-gruppen Värmepumpstekniker med eller utan gränser.

Läs också:
6 heta värmepumptrender

Johan Barth, tillförordnad vd på Svenska Kyl och Värmepumpföreningen (SKVP), är även han kritisk till studien.

Johan Barth, SKVP

– Både medlemmar och föreningen reagerade på utredningens genomförande, säger han och tillägger:

– Ett flertal tillverkare bland SKVP:s medlemmar, även de som tillverkar luft/vattenvärmepumpar, gör en annan bedömning.

Enligt studien ska installationen av luft/vattenvärmepumpar vara färdig på några timmar, jämfört med en bergvärmepump. Dessutom krävs ingen anmälan eller tillstånd för installationen.

”Skulle vilja se vem som kan installera en luft/vattenvärmepump på ett par timmar”, lyder en skeptisk kommentar i Facbookgruppen Rörmokare utan gränser.

Roland Jonsson, WSP

Men Roland Jonsson, energikonsult på WSP, håller delvis med studien när det gäller kostnader för värmepumparna:

– När min luft/vattenvärmepump gått sönder stod jag i valet att installera bergvärme eller köpa en ny luft/vattenvärmepump och byta ut radiatorerna. Jag köpte en ny luft/vattenvärmepump. Den gav helt enkelt bättre ekonomi, säger han.

Läs också:
Här blir det tuffare för frånluftsvärmepumpar

En av författarna till studien, Martin Rundqvist på Aktea Energy, förklarar att beräkningarna av energianvändning är gjorda med VIP-energy, som samtliga leverantörer själva levererat indata till. Han hänvisar också till VIP_Energys Manual, där det beskrivs hur programmet gör energiberäkningarna.

Läs också:
VIP Energys Manual

En annan fråga i Rörmokare utan gränser handlar om att man i studien tagit en krona i elpris för beräkningen. ”När luft/vattenvärmepumpen behövs som mest kalla dagar så är elpriset som högst och COP (verkningsgraden) som lägst.”, är en kommentar i Facebooktråden.

– Elpriset är taget som ett medelvärde för elpriset under 2020. Rapporten syftar till installationen vid nyproduktion därför har vi bara räknat in de första 20 åren, svarar Martin Rundqvist.

Fotnot: Studien bygger på en jämförelse av installationer av luft/vattenvärmepumpar och bergvärmepumpar i ett nybyggt småhus på 164 kvadratmeter med FTX-ventilation. Jämförelsen utgår från energiberäkningar med ingångsvärden från VIP-Energy, i Stockholm, Göteborg, Malmö, Umeå och Luleå.