Logga in

Styrning av värmepumpar: ”Som att vänta en halvtimme för att slippa de värsta köerna”

Publicerad
9 feb 2022, 14:55
| Uppdaterad
17 feb 2022

Så ska pilotprojektet jämna ut effekttopparna och sänka villakundernas elräkningar.

Tillsammans med villaägare i Kullabygden i nordvästra Skåne genomför Höganäs Energi nu ett pilotprojekt med styrning av värmepumpar.

Het debatt om FTX och frånluftsvärmepumpar
”Blir nog knappast billigare med FTX och elvarmvattenberedare”

Delade meningar om slitaget på kompressorn
”Att stänga av elpatronen är en dålig lösning, men…”

Projektet startades i januari och går i korta drag ut på att villaägare som har värmepump låter Höganäs Energi få möjligheten att styra värmepumpen på distans. Visar det sig att det samlade effektuttaget i kommunen blir väldigt högt, kommer värmepumpens värmeproduktion att pausas under en kortare period.

Om en kunds värmepump tillsammans med många andra värmepumpar pausar sin värmeproduktion tillfälligt, blir det totalt mycket effekt som kan flyttas till ett senare tillfälle när det inte är lika stort uttag.

Anders Kallin

– Varje villa kan ses som ett batteri där det finns energi lagrad i form av värme. En kort paus i värmetillförseln får ingen nämnvärd effekt på inomhusklimatet, men det får stor betydelse för vårt gemensamma elnät. För villaägaren kan det sammanliknas med att vänta en halvtimme med att åka till jobbet på morgonen för att undvika de värsta köerna i trafiken, säger Anders Kallin, projektledare på Höganäs Energi, i ett pressmeddelande.

Projektet görs tillsammans med företaget Easyserv som har utvecklat ett uppkopplat system för övervakning och driftskontroll av värmepumpar. Kunderna har en app för sin värmepump i mobilen, och kan där ändra inställningar, få statusrapporter och se värmepumpens driftsdata och förbrukning.

Efter investeringen i Easyserv – Köper in sig i installatör
Internet of things-pionjär går in i värmepumpbranschen

Detta ger möjlighet till en mer optimerad värmepump och högre driftsäkerhet. Kunder som har elhandelsavtal med timpris, får möjlighet att anpassa användningen av värmepumpen i förhållande till elpriset.