Logga in

Civilutskottet vill ha snabba betalningar utan undantag

Publicerad
27 mar 2014, 14:31

Långa betalningstider är ett problem för många småföretag. Civilutskottet vill därför snabba på lagstiftning om 30 dagars betalningstid mellan företag utan möjlighet till undantag. Regeringspartierna reserverar sig.

Sedan mars 2013 gäller att företag ska betala en fordran senast 30 dagar efter det att borgenären har lämnat krav på betalning. Det är dock tillåtet med längre betalningstider om borgenären uttryckligen har godkänt det. I samband med beslutet uppmanade riksdagen regeringen att återkomma med förslag som ytterligare stärker små och medelstora företags ställning.

Justitiedepartementet har tagit fram ett förslag på tvingande regler, som innebär parterna inte ska kunna avtala om en längre betalningstid än 30 dagar. Justitieministern har i riksdagsdebatter sagt att regeringen tänker återkomma med ett lagförslag, men utan att redovisa någon närmare tidsplan.

Civilutskottet konstaterar i ett pressmeddelande att det nu har gått över ett år sedan riksdagens tillkännagivande. Justitiedepartementet utarbetade sitt förslag redan våren 2013. Utskottet anser att det är mycket anmärkningsvärt att regeringen ännu inte återkommit till riksdagen med något lagförslag.

Regeringen bör snarast återkomma med de efterfrågade lagförslagen, menar utskottet, och föreslår att riksdagen gör ett tillkännagivande till regeringen. Bakgrunden till ställningstagandet är en motion från Socialdemokraterna.

Moderaterna, Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna reserverar sig. Partierna håller med om att långa betalningstider är ett problem för många mindre företag. Men de anser att det inte är ansvarsfullt att forcera fram lagförslag innan effekterna av en lag blivit tillräckligt utredda. Partierna konstaterar också att regeringen tagit initiativ till att tillsammans med näringslivet undersöka möjligheterna till självreglering.

Planerad dag för debatt och beslut i riksdagen är onsdagen den 2 april.