Logga in

Värmepumpstekniker avslöjade misstänkt häleri

Publicerad
8 apr 2024, 06:00

Värmepumpen som skulle servas visade sig vara stulen och uppdraget hos kunden ledde till en polisanmälan. Men hur uppdagades det misstänkta häleriet?

Från 2022:
Inbrottstjuvar länsade VVS-firmans lager av värmepumpar för miljonbelopp

Inbrott i villa
Värmepumpen skars loss och stals efter installation: ”Väldigt förvånande”

En kort artikel i en lokaltidning i södra Sverige väcker vår nyfikenhet. ”Villaägaren ville ha service på sin värmepump. Då avslöjades att anläggningen var rapporad stulen” står det i notisen, där lokala kommunpolisen, Anna Johansson, kommenterar händelsen.

– Fallet ligger på utredning, det första steget blir att ta reda på hur fastighetsägaren kommit över värmepumpen, som var av märket Nibe och rapporterad som stulen från en nybyggd villa, säger hon till VVS-Forum och berättar att hon inte har varit med om något liknande fall tidigare.

Det misstänkta häleriet uppdagades hemma hos villägaren som hade beställt service eftersom värmepumpen krånglade.  När serviceteknikerna kollade upp serienumret såg de att värmepumpen var rapporterad som stulen. Är det något man gör som standard ute på servicejobb? undrade vi och ringde runt till ett antal VVS-företag i närområdet för att ta reda på mer.

Men så verkar det inte vara. Vi fick inte ”napp” på det företag som varit på plats. Däremot var flera företagare nyfikna på hur det gått till och två av dem berättade att de själva hade drabbats av värmepumpsstölder (se länkar nedan).

Lurades av bedragare:
”Jag har lärt mig att aldrig leverera något förrän jag har fått betalt”

Så skyddar sig företaget mot stölder:
”Man måste göra värmepumparna svåra att komma åt och bära med sig utan lyftkran”

Tommy Jönsson, servicechef på Nibe Sverige, säger att han tror att servicekillarna kan ha slagit på serienumret för att kolla ett garantiärende.

– Serienumret på våra värmepumpar registreras vid installation. Genom det kan man se vem ägaren är. Får vi en anmälan om en stulen värmepump blir det en polissak. Vi meddelar ägaren om att den hittats, men inte var eftersom den kan ha köpts i god tro, säger Tommy Jönsson.

Gör ni på Nibe något annat för att stöldsäkra värmepumpar?

– Nej, men jag har förstått att det förekommer stölder då och då och att man inte ska lämna värmepumpar ute obevakade.