Logga in

GPS-pucken visade vägen till rörfirmans stulna servicebil

Publicerad
11 maj 2023, 05:35
| Uppdaterad
10 maj 2023

Rörfirman utsattes för en ovanligt fräck kupp. Men tack vare en GPS-puck kunde de få tillbaka sin servicebil efter en dramatisk polisjakt.

De trodde bokstavligt talat inte sina ögon när det hände. Klockan var runt fyra på eftermiddagen och verksamheten inne på Söderköpings Energi & VVS var i full gång. En av montörerna på firman svängde in och parkerade servicebilen en kort stund med nyckeln i.

Tips mot tjuven:
”Ha klistermärken på bilen där det står att verktygen är stöldmärkta”

Drabbades hårt:
Inbrottstjuvar länsade VVS-firmans lager av värmepumpar för miljonbelopp

– Vi stod och pratade i tio minuter och när vi kommer ut är bilen borta. Vi tänker att någon skojar och går runt och tittar på baksidan men det finns ingen bil där heller. Någon har tagit den, berättar Torbjörn Andersson, företagets ägare och vd. 

Torbjörn Andersson är ägare och vd. FOTO: Söderköpings Energi & VVS

Stölden ägde rum inför ögonen på folk som jobbade på firman. Tjuven hade kommit gående med sin cykel, fått syn på bilen och lugnt och obekymrat satt sig i den och kört iväg. Det var så fräckt gjort att alla som såg det förutsatte att allt var i sin ordning och att det var någon som bara skulle flytta bilen lite.

– De fick brainfreeze, som Torbjörn Andersson uttrycker det. 

När det väl gått upp för honom vad som hänt kom han på att han installerat en elektronisk körjournal, en GPS-puck, i fordonet och ringde företaget som sköter tjänsten. De kunde spåra tjuven som redan hunnit en bra bit på kort tid.

– Bilen var redan långt härifrån: Då ringde jag till polisen via 112 och förklarade vad som var i görningen. Polisen slog på stora trumman, gjorde en efterlysning och åkte ut och letade efter den med hjälp av min positionering, jag kunde tala om för dem var bilen var, säger Torbjörn Andersson.

När polisen fick syn på den stulna firmabilen blev det dramatiskt. Föraren var misstänkt narkotikapåverkad och körde “som en vettvilling” innan han till slut greps.

– Polisen la ut en spikmatta som åkte över men han fortsatte köra på fälgarna och till slut prejades han ned i diket. Polisen sa att det varit fara för andras liv om han fått fortsätta.

Servicebilen hade blivit så illa tilltygad att den måste skrotas. Den var försäkrad, men ägaren åker på självrisk och andra kostnader. Det fanns däremot dyrbar utrustning och verktyg i den som återlämnats. Det totala värdet på fordon och föremål beräknas till runt 300 000 kronor.

Firman länsades:
Blandare för en halv miljon kronor stals

– Det kommer bli krångel med försäkringar och allt kostar ändå en massa pengar men vi har klarat oss hyfsat. Det var helt avgörande att vi hade det här systemet, annars hade det varit svårt att få grepp om den här personen. Nu hade han ingen aning om att han var övervakad hela vägen, säger Torbjörn Andersson.