Logga in

 ”Det här ger ett bra skydd mot värmepumpsstölder”

Publicerad
8 apr 2024, 06:00

Varför stöldsäkras inte värmepumpar vid tillverkningen, exempelvis med gps:er? undrar en installatör som blev av med sex pumpar på ett bygge. Vi ringde tillverkarna för att kolla vad de gör för att förhindra stölder – och stötte på en helt ny lösning.

Företagaren:
”Man måste göra värmepumparna svåra att komma åt och bära med sig utan lyftkran”

Läs också:
Värmepumpstekniker avslöjade misstänkt häleri

Vad gör ni för att stöldskydda era värmepumpar?

1. Nibe: ”Serienumret registreras vid installation”

– Serienumret på våra värmepumpar registreras vid installation. Genom det kan man se vem ägaren är. Får vi en anmälan om en stulen värmepump blir det en polissak. Vi meddelar ägaren om att den hittats, men inte var, eftersom den kan ha köpts i god tro. Jag har förstått att det förekommer stölder då och då och att man inte ska lämna värmepumpar ute obevakade.

Tommy Jönsson, servicechef

”Förra året råkade en speditörs terminal i en större stad ut för stölder av IVT-värmepumpar. Då bad vi distriktschefen i regionen att kontakta våra största kunder där om detta så att de skulle vara uppmärksamma.”

Titus alex, PÅ Bosch/Thermoteknik/IVT.

2. Bosch/Thermoteknik/IVT: ”Stulna värmepumpar har upptäckts vid service”

– Vi registrerar serienumren som också sitter på typskylten på själva värmepumpen. Genom serienumret kan man se om värmepumpen är anmäld som stulen. Vi har haft några fall då stulna värmepumpar upptäckts vid service då serienumren alltid ska kollas. I de fallen har kunden själv köpt och installerat pumpen. Det brukar vara något fall per år och oftare luft/luft än bergvärmepumpar och det händer att vi polisanmäler. Förra året råkade en speditörs terminal i en större stad ut för stölder av IVT-värmepumpar. Då bad vi distriktschefen i regionen att kontakta våra största kunder där om detta så att de skulle vara uppmärksamma.

Titus Alex, försäljningschef

”Inomhusenheten, som är den smartare och dyrare enheten, har 4G.”

Maria Stern på Aira

3. Aira: ”Inomhusenheten har 4G”

– Aira har registrering av alla värmepumpar där man matchar serienummer mot plats och ägare. Inomhusenheten, som är den smartare och dyrare enheten, har 4G så att det går att se vart den befinner sig.

Maria Stern, pressassistent

4. Comfortzone: ”Tydligt uppsving under komponentbristen”

– Vi registrerar serienummer och har en funktion via supportavdelningen, som loggar och följer ärenden. Stölder förekommer även om det nu var några månader sedan sist. Det var ett tydligt uppsving under komponentbristen men har stagnerat nu.

Robert Berg, vd

5. CTC: ”Vårt system larmar”

– Våra värmepumpar registreras för garanti, försäkring samt spårbarhet. Skulle det dyka upp en värmepump som vi redan har registrerat larmar det i vårt system och då kan också polis eventuellt kopplas in. Detta gäller även vid serviceärenden, här krävs serienummer och stämmer inte detta går vi vidare med ärendet. Vår eftermarknadsavdelning, som främst blir inblandade i dessa fall uppskattar det till cirka 5–10 stölder om året.

Ulf Göthenqvist, försäljningschef

6. Daikin: ”Inga åtgärder”

– Vi har inte hört något om att stölder skulle vara ett problem och har därför inte vidtagit några sådana åtgärder.  

Camilla Meyer, marknadsansvarig

”Skulle en värmepump stjälas på en byggarbetsplats kan vi spärra den och stänga av den. ”

fredrik Rosenqvist på quantum

7. Qvantum Energi: ”Det här ger ett bra skydd mot värmepumpsstölder”

– Vi har implementerat en digital tjänst som gör att värmepumpen måste vara uppkopplad för att kunna installeras och ge tillgång till full funktionalitet. Det är en tjänst som vi håller på att smyga ut i samband med lanseringen av en ny produktplattform Hela registreringsförfarandet kan jämföras med en Iphone där man måste gå igenom vissa moment för att få i gång den. Det här ger ett bra skydd mot värmepumpsstölder. Skulle en värmepump stjälas på en byggarbetsplats kan vi spärra den och stänga av den.

– Qvantum har primärt levererat stora fastighetsvärmepumpar som inte varit lika stöldutsatta som andra värmepumpar men stölder är ett problem som kostar mycket pengar och frustration. Jag är helt övertygad om att fler kommer att ta efter den här lösningen, åtminstone borde de göra det. Att bli störd av stölder under arbetsprocessen är det sämsta som kan hända.

Fredrik Rosenqvist, vd

Värmepumpsbedrägeri:
”Jag har lärt mig att aldrig leverera något förrän jag har fått betalt”

”Blir en värmepump stulen utomlands och kommer med  så kallad ”grå import” till Sverige, ser vi det direkt.”

Thony Sundberg på Vaillant

8. Vaillant: ”Vi kan följa varje enskild värmepump”

– Vi registrerar samtliga värmepumpar när de säljs, var den installeras och av vem – vilket gör att vi kan följa varje enskild värmepump om något skulle hända den. Blir den stulen kan vi direkt se på serienumret, vem som installerat den och på vilken adress den har varit installerad. I förlängningen betyder det att om en värmepump blir stulen och man försöker garantiregistrera denna upptäcker vi det direkt. Blir en värmepump stulen utomlands och kommer med  så kallad ”grå import” till Sverige, ser vi det direkt vid ett försök till registrering från en slutkonsument. Vi kan också följa upp från vilket land den kommer och vem som sålt den initialt.

Thony Sundberg, Sverigechef