Logga in

Kan luftvärmepumpen sprida odör?

Publicerad
17 jun 2024, 02:00

Frågan slängdes ut på Facebook i en grupp för luft/luftvärmepumpsanvändare inför sommarens kylbehov och många synpunkter och tips ramlade in. Men hur är det med den saken egentligen?

Värmepumpsutbildaren:
Steg för steg – så rengör du luft/luftvärmepumpen

Expertfrågan:
Måste jag rengöra en tömd vattenberedare innan jag sätter i gång den?

Rengör minst en gång per år för att slippa mögel, sätt inte kattlådan under eftersom befintliga odörer kan blåsa runt och stäng aldrig av direkt efter att ha kört på kyla eftersom pumpen måste torka med hjälp fläkt eller värme först. Det är några av råden som frågeställaren fick.

Rauno Vauramo, numera pensionär, med mångårig erfarenhet av installation, support, service och felsökning, gav sig in i diskussionen och berättade att han har utvecklat en metod för rengöring, som han har använt i sina värmepumpskurser på vuxenutbildningen i Vasa i Finland. För VVS-Forum berättar han hur rengöringen går till.

– Jag tog fram dessa råd i våras för att kunderna på egen hand ska kunna rengöra sina luft/luftvärmepumpar, men naturligtvis är det inte alla som kan göra det själva, säger han.

Under sitt yrkesliv har Rauno Vauramo bland annat arbetat med teknisk support för hos Nordens största importör av värmepumpar, SOG – Scanoffice Group: Scanoffice och Scanvarm i Finland och Scanmont i Sverige. 

Expertfrågan:
Måste man rengöra värmeväxlare?

– Jag rekommenderar rengöring minst en gång om året, precis i slutet av kylsäsongen och eventuellt ytterligare en tvätt i slutet av värmningssäsongen för maximal effekt.