Logga in

Inbrottstjuvar länsade VVS-firmans lager av värmepumpar för miljonbelopp

Publicerad
24 okt 2022, 06:03
| Uppdaterad
21 okt 2022

VVS-firman har på grund av leveransproblemen hamstrat dyrbara värmepumpar. Det straffade sig när en grupp målmedvetna tjuvar gjorde inbrott och tömde lagret på värden för miljonbelopp.

Joakim Ströms rörläggeri ligger i ett litet industriområde i Varekil på Orust. Grannen mittemot är i byggbranschen och bakom rörläggeriet finns ett skogsområde som lyser gröngult i höstskrud.  

Läs mer om brott mot installatörer:
”Huvuddelen av stölderna begås av internationella brottssyndikat”

Läs om fler drabbade:
Nu har VVS-företaget drabbats av inbrott – igen

När Joakim Ström kom till jobbet en måndag nyligen verkade först allt som vanligt. Han var som alltid tidig, klockan var runt sex på morgonen, och grinden in till firmans område var stängd och låst. Men sedan såg han något som gjorde honom misstänksam.

– Mina släpkärror var borta. Gallerkärran skulle någon ha kunnat lånat under helgen men när jag såg att den stora kärran var borta tänkte jag att här är något som inte stämmer. Det var släckt och stängt på kontoret så inget syntes från utsidan men när jag kom fram till gångdörren in till kontoret så var den uppbruten, säger han.

Hans farhågor väcktes direkt och när han gick igenom lokalerna bekräftades de: värmepumparna som företaget köpt in och som är extra åtråvärda just nu var borta. Tolv stycken till ett sammanlagt värde av 1,6 miljoner kronor. Lagerhållningen var mycket motvillig, egentligen vill Joakim Ström att produkterna ska finnas hos grossist och sedan köpa dem inför montering. 

– På grund av att det är så långa leveranstider så har vi mot vår vilja blivit tvingade till att hålla lager av värmepumpar. Det är absolut inget vi vill, det är bara en massa bundet kapital. Så vi hade ett antal värmpumpar stående här. Vi hade också fått en leverans i veckan innan stölden, säger han. 

Han är övertygad om att inbrottstjuvarna visste vad som fanns på firmans lager och att de valde sitt tillfälle utifrån det. De tycks ha haft koden till de yttre grindarna som de kom igenom utan att bryta upp dem.

– De brydde sig inte om något inne på kontoret utan var bara ute efter pumparna. De visste, helt klart. Det är som polisen sa till mig, att marknaden gör tjuven. Det är en het marknad just nu och det finns en väldigt stor chans att kunna sälja värmepumparna till bra priser och det gör dem attraktiva.

Släpkärrorna som stals återfanns i Göteborg några mil från brottsplatsen. Där hade tjuvarna lastat om godset. Foto: Sören Håkanlind.

Inbrottet har inte klarats upp, men de stulna kärrorna hittades dagen efter i Göteborg. Där hade tjuvarna lastat om godset och där slutar spåren. Polisens bedömning är att stölden har varit välorganiserad och de har inte gett honom något större hopp om att få tillbaka grejerna, deras råd har varit att köpa nytt.

På grund av det som hänt tvingas rörläggeriet kontakta sina kunder och berätta att det inte blir några värmepumpar just nu. Joakim Ström säger att folk hittills har varit förstående. 

– Men de är lite rädda också. Det är höga elpriser på gång och de var ute i god tid för att kunna få det här till vintern och nu vete sjutton om vi löser det innan vintern. Jag blir drabbad, men framför allt blir mina kunder drabbade av detta.

Nu ägnar han dagarna åt att dammsuga omgivningen efter nya pumpar, en jakt som går trögt även om han ligger på hårt.

– Det nappar dåligt kan jag säga. Enda hoppet är att någon kanske har beställt en massa pumpar och inte har avkastning just nu och att jag kan få en därifrån. Det är också frustrerande att Nibe inte har ett katastroflager där man vid sådana här tillfällen kan beställa.

Joakim Ström är rädd att han inte kommer kunna hjälpa sina kunder innan vinterkylan sätter in. Faktum är att han snarare tror att det kommer närma sig sommar igen innan han kan leverera det de vill ha.

– Jag har ju nya beställningar hela tiden men lägger jag en beställning i dag så är det styvt åtta månaders leveranstid och då är vi framme vid semestern nästa år, säger han.

Läs om fler inbrott:
Ventilationsfirman bestals på allt: ”Det var en jäkla smäll”

VVS-företaget har inte drabbats av något som liknar den här smällen på ganska lång tid. När Joakim Ström tänker på hur han blivit bestulen genom åren nämner han ett annat inbrott för femton år sedan. Han varnar däremot andra för att de riskerar att råka ut för samma sak den närmaste tiden på grund av att varorna är extra stöldbegärliga just nu.

– Polisen sa att får vi inte stopp på sådana här ligor så växer problemet. De kommer att göra en ny stöt någon annanstans. Det är ju en organiserad grej, det är ingen vanlig liten lördagstjuv som gjort det här. Det finns säkert andra firmor i Sverige som blivit drabbade på samma sätt som vi.