Logga in

”Man måste göra värmepumparna svåra att komma åt och bära med sig utan lyftkran”

Publicerad
8 apr 2024, 06:00
| Uppdaterad
6 apr 2024

VVS-företaget i södra Sverige blev bestulet på sex värmepumpar under ett pågående uppdrag.  ”De klippte av kablarna och tömde hela värmesystemet ”, berättar företagaren som hittat en egen lösning mot stölder.

Var på serviceuppdrag i villan:
Värmepumpstekniker avslöjade misstänkt häleri

VVS-företag i samma region:
”Jag har lärt mig att aldrig leverera något förrän jag har fått betalt”

VVS-företaget hade fått uppdraget att installera tolv värmepumpar i en större handelslokal, “typ Jysk”.  Sex av tolv värmepumpar blev stulna i  två omgångar, nattetid. Det var större luft/vattenvärmepumpar från Nibe, för industri, som väger runt 250 kilo och kostar nästan 90 000 kronor styck, berättar företagaren.

De tre första, som stals innan besiktningen, fick VVS företaget stå för, men försäkringen täckte det mesta. De andra tre stals efter besiktningen vilket drabbade beställaren.

– Efter det föreslog byggaren att vi skulle lyfta upp pumparna i luften, så vi lät en smed bygga ett stativ och lyfte upp pumparna tre meter upp i luften där de står nu, berättar företagaren och fortsätter:

– Tidigare fick en villaägare utedelen på sin värmepump stulen när huset stod tomt inför en försäljning. 

Numera gör VVS-företaget alltid vad de kan för att förhindra stölder när värmepumpar blir stående utomhus i väntan på installation.

Från 2022:
Inbrottstjuvar länsade VVS-firmans lager av värmepumpar för miljonbelopp

– Ska man slippa bli bestulen måste man göra värmepumparna svåra att komma åt och bära med sig utan lyftkran. Jag förstår inte varför tillverkarna inte sätter gps-trackers på pumparna när det handlar om så mycket pengar. Vi har gjort det själva vid några tillfällen och då har de fått stå ifred.