Logga in

Så ökar du prestandan i din frånluftsvärmepump när det är kallt

Publicerad
12 feb 2024, 06:00
| Uppdaterad
13 feb 2024

För att minska energiåtgången i frånluftsvärmepump när det är kallt och elen är dyr tycker energiexperten Roland Jonsson att man ska boosta systemet genom att energiåtervinna spillvattnet. Vad innebär det?

Att installera energiåtervinning från spillvattnethandlar konkret om att minska mängden varmvatten. 

Efter senaste köldsmockan:
”Många frånluftsvärmepumpar har svårt att klara extremkylan”

Läs också:
Fungerar värmepumpar sämre på vintern?

– När värmepumpen gör varmvatten får den jobba med ganska höga temperaturer och då sjunker värmefaktorn (SCOP). Med hjälp av energiåtervinningen från spillvattnet använder man mindre mängd varmvatten, till exempel när man duschar. Värmepumpen behöver då inte jobba lika hårt för att göra varmvatten och ger en bättre prestanda, säger Roland Jonsson.

I en villa kan man installera en avloppsvärmeväxlare under en duschkabin eller en som återvinner vattnet i golvbrunnen.

Denna golvbrunn återvinner duschvattnet
Energieffektiva golvbrunnen: ”Från uppfinning till något som kan bli standard”

– Om man har en tvåvåningskåk kan man sätta in en stående växlare på våning ett som tar vatten från våning två och återvinner det. 

Roland Jonsson har tidigare testat en avloppsvärmeväxlare under en duschkabin, bland annat i ett ekohus i Trosa där allt kallvatten, förutom till kök, förvärms.

– En förvärmning av vattnet med 10 oC gav en effektminskning på 3,5 kW. Det innebär att var tredje minut är gratis eller att man kan duscha 50 procent mer till samma energikostnad.

bjuder på sig själv
Roland talar ut – har drabbats av is kring sin egen värmepump

Genom att återvinna värmen från spillvattnet kan man också minska storleken på varmvattenberedare som inte använder lika mycket varmvatten och har en mindre isolerförlust.

– Det blir lägre installationskostnad än med en stor varmvattenberedare. En mindre varmvattenberedare plus en värmeväxlare för spillvatten kan ha samma installationskostnad.