Logga in

”Det finns de som i princip bara slänger in värmepumparna”

Publicerad
12 feb 2024, 06:00
| Uppdaterad
13 feb 2024

Bara plug and play, eller? Kylteknikern Peter Falk gör det lilla extra när han installerar luft/luft-värmepumpar eftersom han undviker backjobb så långt det bara går. Men vad innebär det?

Tål tufft klimat
Kylteknikern: ”Den här pumpen stannar aldrig även om det är under minus 20”

Måsten i verktygslådan
Kylteknikerns 7 favoritverktyg vid installation av luft/luftvärmepump

Peter Falk ska installera en luft/luftvärmepump i en nybyggd tvättstuga i ett fritidshus.
Efter en kort diskussion om huruvida den befintliga tilluftsventilsluckan ska vara kvar eller inte kommer Peter Falk och kunden överens om att den ska sitta kvar och att värmepumpen ska placeras bredvid den, i hörnet strax under taket och framför öppningen till resten av huset. Då kommer utkastet av värme att bli optimalt och luftflödet att blåsa nedåt. Kunden – som själv har jobbat med installation inom styr och regler – har koll på att fläkten i rummet inte kommer att störa flödet eftersom den är fuktstyrd.

Luft/luftvärmepumpen som Peter Falk ska installera klarar att leverera värme även om det är under minus 20 grader utomhus. Foto: Jonas Eng

Peter Falk måttar in fästet så att det blir en tillräcklig luftspalt under taket. Normalt behövs minst tre centimeter luftspalt, beroende på värmepumpsmodellen.

– Eftersom det är snedtak behöver den inte vara lika många centimeter som när taket är rakt, förklarar han medan han växlar mellan tumstock och vattenpass.

När stativet är på plats plockar han fram ett av sina favoritverktyg – en borrhålsdetektor som känner av att hålet, som borras från insidan av huset, kommer att hamna på en bra plats även på ytterväggen, ”man vill inte ha det på en överliggande panelbräda ”. Verktyget har även en inbyggd kabel- och regelsökare. 

”Jag hade helst haft lite mer fall för kondensslangen men det kommer absolut inte att bli bakfall.”

Peter Falk granskar det nygjorda hålet på utsidan.

– Det ligger en regel precis under det. Jag hade helst haft lite mer fall för kondensslangen men det kommer absolut inte att bli bakfall, säger han och karvar ur hålet lite extra  i nederkanten.

Innedelen placeras så nära taket som möjligt och vetter mot öppningen till resten av huset för mesta möjliga utkast. Foto: Jonas Eng

Nu är det dags att öppna huven på innedelen för att lossa kabeln till motorerna som gör att luckan på maskinen öppnas och stängs när den är på- och avslagen.

Sedan lyfter han upp och fäster innedelen på väggen. Innan han drar rören genom det nyborrade hålet tejpar han för för slangöppningarna.

– Det gör jag bara tillfälligt för att slippa få in damm och lösull från väggen i rören medan jag jobbar, säger han.

Som kyltekniker har Peter Falk stor kunskap om el, men ingen behörighet. Han brukar förbereda så mycket som möjligt för elektrikern som gör inkopplingarna. Han tar fram kabelskalaren och fixar till kabeländarna. Eftersom 4-ledarkabel är dyrare använder han 5-ledarkabel men ansluter bara fyra.

”Jag vill ha ryggen fri om det skulle bli några problem i framtiden och vill inte vara den sista som har varit inne och pillat i elcentralen.”

– Det finns de som i princip bara slänger in värmepumparna och lämnar kunden med en stickkontakt i handen men jag är jättenoggrann med elen, och tummar inte på reglerna. Jag vill ha ryggen fri om det skulle bli några problem i framtiden och vill inte vara den sista som har varit inne och pillat i elcentralen, säger Peter Falk.

Därför låter han alltid en behörig elektriker koppla in elen med en egen avsäkring i centralen. Kunden, som har viss elbehörighet, har själv fördragit elen från en arbetsbrytare.

Peter Falk vill inte behöva komma tillbaka för att något gått snett. Foto Jonas Eng

 Nu ska de tillfälligt tejpade slangarna med kabel, kondensvattenavledning och köldmedierör in i en kanal på husets yttervägg. Peter Falk delar med sig av några tips:

– En bra grej är att ha kanalen inne i värmen innan du klipper den, och gärna stå i värmen och klippa om det är möjligt. Då är det mindre risk att det blir sprickor i plasten som är ganska skör. Jag brukar fästa kanalen så högt upp som möjligt mot vägghålet för att det ska bli mer stadga, säger han.

I stället för kanal-klammer använder han buntband med skruvklammer för att samla och fästa kablar och rör i kanalen och under husväggen. Han väljer svarta buntband eftersom de är UV-beständiga. 

Även pumpens utedel ska placeras på ett väggstativ, med fötter, en bit ovanför marken.

 – Ska man ställa pumpen på marken krävs det mer jobb. Jag tycker inte att det räcker med att lägga marksten under utan då vill jag gärna gjuta först. Det kan bli en del resonansljud om man placerar pumpen på väggen, men i det här fallet, med en nybyggd, välisolerad vägg som vetter mot en tvättstuga och en tystare värmepumpsmodell, tycker jag att det är det bästa alternativet, säger Peter Falk.

Förutom att det blir en enklare installation när pumpen sitter på väggen tycker han att det är bra att den inte nås av snön.

Lim är en vattendelare. Vissa hatar det men Peter Falk uppskattar att det garanterat håller kopplingen på plats. Foto: Jonas Eng

Nu är det dags att kapa de förisolerade rören så att de blir lagom långa.

– När jag skär av isoleringen låter jag den vara lite för lång så att den täcker hela vägen utan glapp, förklarar han.

”Det är väldigt högt tryck i kylrören, över 30 bar, så det måste vara hundra procent tätt.”

Han håller rören neråt när han putsar rent dem efter avkapning för att det inte ska komma in spån i dem.

– Det är väldigt högt tryck i kylrören, över 30 bar, så det måste vara hundra procent tätt.

Han visar upp ett annat favoritverktyg – ett elektrisk flare-verktyg – som skapar en krage på röret för muttern så att man slipper veva på den manuellt. Det är särskilt tacksamt en kylig idag när det sticker i fingrarna. När rören ska kopplas ihop använder han lim som ger orubbligt fäste och som samtidigt fungerar som smörjmedel.

– Det kommer nog många att svära över. Nästan alla kyltekniker i den äldre generationen har en burk vaselin i bakfickan som smörjmedel men jag använder lim för att inte riskera att behöva komma tillbaka för att en koppling läcker. Nackdelen är att det är svårt att lossa kopplingar som limmats. Många kyltekniker hatar det men det är en vattendelare, kan man säga.

Peter Falk står på knäna och bockar till rören för hand för att de ska rymmas i värmepumpens utedel samtidigt som de ska ha en viss distans från väggen. Då och då får han en klump med snömodd från taket över sig.
Här kanske det skulle vara bra att komplettera med ett slags tak över pumpen som skydd mot snöras, konstaterar han medan han torkar bort lite snö från pannan.

Kunden kikar förbi. Jag frågar hur det känns när han ser utedelen på värmepumpen, som är en rätt så rejäl historia.

– Jag är förvånad att den är så stor, men det är en bra installation, säger han.

För en värmepump med den här kapaciteten är det omöjligt att komma ner ytterligare i storlek eftersom det krävs rejäla batterier, förklarar Peter Falk.

Nu är det dags för vakuumsugningen för att få bort fukt i rören. Peter Falk springer in och hämtar vakuumpumpen och kopplar på den. Han kan följa processen via en app, det tar ungefär 20 minuter. Elektrikern har kommit och börjar koppla på elen i centralen under tiden.

Efter ungefär fyra timmar är hela installationen klar, varav en del av tiden har gått till att springa fram och tillbaka till bilen och ut och in i huset.

Vakuumsugningen går smidigare om vakuumpumpen får stå inne i rumsvärmen tills den ska användas. Foto: Jonas Eng

— Det här är en enkel installation utan konstigheter. Jag går egentligen mer igång på  lite mer komplicerade uppdrag där jag behöver klura lite på hur jag ska få till det på bästa sätt. Men jag gillar att komma hem till privatpersoner, som här, och få en pratstund och en kopp kaffe. Det är ett ganska ensamt jobb annars, säger Peter Falk.

Luft/luftvärme
Kylteknikerns 10 tips vid installation av luft/luftvärmepump

Kunden är nöjd, nu kommer han inte att behöva använda direktverkande el alls, säger han men förklararar att det är bra att ha radiatorer och braskamin som backup om det skulle hända något med värmepumparna – elektronik kan vara känslig och blir det ett avbrott märks det direkt.

Ett extra plus är att han nu får möjlighet att styra värmepumpen på distans via en app.  ”Det är lite kul”, säger han.