Logga in

Kylteknikern: ”Den här pumpen stannar aldrig även om det är under minus 20”

Publicerad
12 feb 2024, 06:00
| Uppdaterad
11 feb 2024

Lite dyrare, men bra effekt – och framför allt ger den värme när den behövs som mest – i smällkalla vintern. Vi hängde med kylteknikern Peter Falk, på en installation av en högpresterande luft/luftvärmepump.

Läs också:
Kylteknikerns 10 tips vid installation av luft/luftvärmepump

Måsten i verktygslådan
Kylteknikerns 7 favoritverktyg vid installation av luft/luftvärmepump

Det är högt med snö runt huset och vindilar från den norska stormen Ingun har lyckats nå ända hit, till fritidshuset några mil utanför Stockholm. För kylteknikern Peter Falk från Cool island  som är på plats för att installera en luft/luftvärmepump är förutsättningarna ändå helt okej eftersom utetemperaturen hänger kring nollan.

Peter Falk får testa spring med tung last i djupsnö denna dag. Foto: Jonas Eng

Är det under minus tio grader ska man inte installera en luft/luftvärmepump eftersom vakuumsugningen inte fungerar optimalt då – och så har det varit många dagar den här vintern. Nackdelen, förutom blåsten, är att han inte kan köra fram bilen så långt han hade önskat vilket innebär en hel del springande fram och tillbaka till bilen genom snön.

”Man vill ju ha värmen när man behöver den som mest ”

Pumpen han har med sig är en dyrare designmodell från Daikin, som förutom att innedelen ser lite trevligare ut än standardmodellen, har bra effekt och levererar värme även när det är riktigt kallt ute. Det orkar inte alla luft/luftvärmepumpar med. Effekten på den här modellen är 4,3 kWh vid minus 20 grader. Och det är det som kunden har fastnat för:  ”Man vill ju ha värmen när man behöver den som mest ”, säger han.

Innedelen har en lucka som stängs igen när värmepumpen inte jobbar. Foto Jonas Eng

Att priset är högre jämfört med många andra modeller – över 30 000 kronor med installation – ser kunden inte som ett stort problem. Han och hans fru är pensionärer och tillbringar mycket tid i huset. De räknar också med att installationen höjer värdet på huset vid en framtida försäljning.

Installationen steg för steg
”Det finns de som i princip bara slänger in värmepumparna”

I fritidshusets vardagsrum finns en luft/luftvärmepump som har tio år på nacken och som inte ger värme när utetemperaturen går ner mot minus tjugo trots att den var ”top notch” när den köptes. Dessutom har huset byggts ut för ett par år sedan med ett utrymme som motsvarar ett Attefallshus. Där – i den nya tvättstugan – finns två radiatorer på 400 watt styck, som inte räcker för att hålla värmen har det visat sig. Men de är en bra backup om värmepumparna skulle stanna, konstaterar kunden.