Logga in

Här är de mest sålda värmepumparna just nu

Publicerad
19 okt 2023, 09:41

Försäljningen av värmepumpar ökar. Förändrade bidrag för energieffektivisering sedan i juli driver på konsumenternas intresse.

Under det tredje kvartalet i år ökade värmepumpsförsäljningen med en tredjedel jämfört med samma period förra året. Det visar de senaste siffrorna från Svenska Kyl & Värmepumpföreningen. Luft-vatten-värmepumpar ökade med 8 procent, bergvärmepumpar med 34 procent och frånluftsvärmepumpar med hela 57 procent.

Mer om värmepumpar:
”Att stänga av elpatronen är det dummaste man kan göra”

Det blev inte som tänkt:
”Värmepumpen skulle spara el – men det blev tvärtom”

Den senare siffran är enligt föreningen något lägre egentligen eftersom det gjorts förändringar i beräkningsunderlaget för frånluftsvärmepumpar som gör att ökningen ser större ut på papper än den är i verkligheten. 

Mattias Järvinen, teknisk expert på Svenska Kyl & Värmepumpföreningen, tror på fortsatt hög efterfrågan den närmaste tiden.

– Inför den kalla perioden som nu kommer är det klokt att se om sitt hus. Elpriserna är för närvarande låga men att energieffektivisera med en värmepump är fortsatt en riktigt bra affär, säger han.

Huvudbry:
”Jag framstår som en ’bad guy’ som tagit värmepumparna och sagt tack och hej”

Efter långdragna problem med att få tag i rätt komponenter så är många tillverkare nu i gång med full produktion igen och leveranstiderna har gått ned. Enligt föreningen är det enligt installatörsfirmorna många konsumenter som frågar hur de ska göra för att söka det nya bidraget för energieffektivisering. Den 3 juli infördes bidrag för materialkostnader vid byte av uppvärmningssystem för de som värmer upp sin villa med el eller gas.

Försäljning Q3 jämfört med samma period förra åretVillaFastighetVilla + fastighet
Luft-vattenvärmepumpar+7 %+19 %+8 %
Frånluftsvärmepumpar+57 %n/a+57 %
Vätska-vattenvärmepumpar (bergvärmepumpar)+37 %+2 %+34 %
Totalt+33 %+9 %+32 %
Källa: Svenska Kyl & Värmepumpföreningen