Logga in

”Jag framstår som en ’bad guy’ som tagit värmepumparna och sagt tack och hej”

Publicerad
8 mar 2021, 06:00
| Uppdaterad
30 mar 2021

VVS-företaget i Stockholm stämde en montör som köpt två frånluftsvärmepumpar billigt via sin arbetsgivare, utan att betala. Nu ger VVS-montören sin syn på saken.

Företaget ansåg att VVS-montören vägrat betala 72 000 kronor för värmepumparna som köpts genom ett så kallat personalköp.

Läs också:
”Tråkigt att han går hem med två värmepumpar gratis”

Personalköp innebär att anställda får köpa produkter via sin arbetsgivare till ett nettopris som är lägre än rekommenderat bruttopris till slutkund.

Men montören har en annan syn på vad som hände och vill göra sin röst hörd:

– Jag har försökt betala flera gånger. Den ena värmepumpen fick jag i så kallad bonus, eftersom jag ställde upp väldigt mycket för företaget och jobbade helger och kvällar. Den andra skulle jag betala vid sidan om, det vill säga svart, säger VVS-montören, som har arbetat på det aktuella företaget i sex och ett halvt år

– Jag var på min chef flera gånger om att jag ville betala och att jag ville ha numret till hans bankkonto, eftersom jag inte kunde sätta in pengarna på företagets bankgiro. Men han sa bara att vi skulle ta det sen.

Läs också:
VVS-säljare misstänks ha fotat av kundregistret – stäms på 10 miljoner

Men varför sa du inte i tingsrätten eller arbetsdomstolen att du försökte betala?

– Det ska stå där, för det sa jag. Jag slutade dagen för midsommar och första fakturan för värmepumparna kom i augusti–september. Jag hävdade att jag hade en preskriptionstid på tre år. Sen har arbetsgivaren drivit det här vidare till tingsrätten och arbetsdomstolen, men jag vann i bägge instanserna. Jag framstår som en ”bad guy” som tagit värmepumparna och sagt tack och hej. Jag känner mig väldigt utpekad, fast jag är anonym. Jag känner ju folk som jobbar kvar på företaget och nu säger arbetsgivaren att det är mitt fel att de inte kan fortsätta med bonusar och personalköp, säger VVS-montören.

Läs också:
Utdragen patentstrid om VVS-produkt

Men VVS-företaget anser inte att man lovat bort någon värmepump till den anställde montören.

– Det här har kostat oss omkring 150 000 kronor för värmepumparna och i rättegångskostnader. Det är helt fel att han skulle fått en värmepump i bonus och självklart tar vi inte emot svarta pengar. Däremot är det slut med personalköp till inköpspris, eftersom domen föll ut så, säger en representant för företaget.

Fallet prövades först i tingsrätten och sedan i arbetsdomstolen, men ingen av instanserna tog ställning till om det var företagets eller montörens version som var sann.

Det konstaterades istället att montören inte kunde krävas på betalningen eftersom förmånen juridiskt sett betraktas som ett konsumentköp med en preskriptionstid på tre år, som hade gått ut.